arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

"Het is zo indrukwekkend om ideeën tot leven te zien komen"

Ledennieuws
23 december 2021
Florian Vastmans

We staan op een cruciaal moment in de energietransitie, ideeën en innovaties moeten op grote schaal worden toegepast om de transitie te versnellen. De technologische sector speelt daarin een belangrijke rol. Met techniek als versneller kunnen we ervoor zorgen dat we onze doelen gaan halen. Bovendien zet de sector zelf ook grote stappen in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Eén ding is duidelijk: daar zijn mensen voor nodig. Mensen die invulling geven aan de tienduizenden banen die momenteel open staan (en dat worden er de komende jaren nog veel meer).

De drive en focus op hernieuwbare energie als onderdeel van de wereldwijde duurzaamheidsagenda motiveert de huidige en toekomstige medewerkers van Sif. Sif opereert in een stimulerende omgeving en spant zich in om hooggekwalificeerd personeel, leveranciers en andere zakenpartners aan te trekken voor haar missie om bij te dragen aan de wereldwijde groene energietransitie.

We hebben een kort gesprek met Florian Vastmans, Manager Kwaliteitscontrole bij Sif, over hoe hij met zijn baan meehelpt de energietransitie te versnellen.

Kun je wat meer vertellen over wat je doet bij Sif? 

"Ik werk bij Sif als manager kwaliteitscontrole. Bij Sif ontwikkelen en produceren we stalen buisvormige fundaties waarop grote windturbines op zee verankerd worden, zogenaamde monopiles. Toen ik nog studeerde, aan de universiteit van Leuven in België, was ik al gefascineerd door productietechniek en kwaliteitscontrole. Na mijn master in ‘welding engineering’ (ingenieur op het gebied van laswerk) ben ik bij Sif terecht gekomen. Daar heb ik ook mijn examen tot internationaal lasinspecteur behaald."

"Als je voor deze sector kiest, heb je de komende jaren een mooie uitdaging"

"We maken het fundament voor windmolens op zee, de verbinding tussen de zeebodem en de basis waarop de windmolen wordt bevestigd. Het gaat om grote molens die de elementen moet kunnen weerstaan, zowel onder water als boven water. Elke zeebodem is anders, en dus ook elke buis. We ontwikkelen en produceren elk fundament voor die ene specifieke locatie met de specifieke eigenschappen die op die locatie gelden."

Wat vind je leuk aan je werk?

"Je kunt je voorstellen dat de technische details ontzettend belangrijk zijn. Alles moet op de millimeter nauwkeurig kloppen en dat moet allemaal gecontroleerd kunnen worden. Ik vind het leuk om vraagstukken op te lossen: hoe kunnen we metingen optimaliseren, en hoe zorg je dat de kwaliteit altijd perfect is?"

"Wat ik geweldig vind is dat we buizen maken van zo’n 1200 ton en 8 meter in diameter en dat we in staat zijn productieafwijkingen tot binnen de millimeter kunnen detecteren."

"Met dit werk zit ik echt in het hart van de energietransitie: we werken mee aan het zo efficiënt mogelijk ontwikkelen van windparken. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Dat is op de Tweede Maasvlakte, waar we rompen, die we aangeleverd krijgen van onze productielocatie in Roermond, assembleren en coaten. Hier worden de laatste kwaliteitscontroles gedaan voordat de fundaties worden afgeleverd en in de zeebodem verankerd worden."

"Als je voor deze sector kiest, heb je de komende jaren een mooie uitdaging."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten