arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hoe kun je je voorbereiden op de Brexit?

Ledennieuws
28 januari 2020
Eky Burggraaff

Na jaren van onzekerheid is het zover: de Britten verlaten de EU op vrijdag 31 januari om middernacht Nederlandse tijd. We spraken met Eky Burggraaff, directeur van FME-lid PromoTec, over welke impact Brexit in de praktijk op PromoTec’s bedrijfsvoering heeft.

Met ongeveer 15 miljard euro aan export en 6 miljard euro aan import is het VK een belangrijke handelspartner van de technologische industrie. De afgelopen jaren heeft FME speciaal voor ondernemers in de technologische industrie bijeenkomsten georganiseerd en praktische informatie opgesteld om haar leden te helpen bij de voorbereiding op de Brexit. 

Eén van die ondernemers is Eky Burggraaff, directeur van FME-lid PromoTec B.V. te Hilversum. FME sprak met haar in de week voorafgaand aan de Brexit om te horen wat Brexit voor haar bedrijf betekent en hoe zij zich heeft voorbereid. 

De voorbereidingen van PromoTec op de Brexit

Eky Burggraaff vertelt hoe zij zich de afgelopen jaren heeft voorbereid: “Toen ik de uitslag van het Brexit referendum hoorde besefte ik meteen dat dit veel gevolgen voor PromoTec zou hebben, aangezien wij 75% van onze producten uit het VK importeren.”

Eky haalde informatie uit verschillende bronnen, zoals Britse en Nederlandse nieuwssites, de Brexit Impact Scan van de overheid, een FME-Brexit-bijeenkomst en de FME-brochure ‘Brexit en de technologische industrie’. De FME-brochure was helder en goed leesbaar, vonden ook onze toelevanciers in het VK aan wie wij de Engelse vertaling hebben gegeven. Het heeft hen ook geholpen in hun voorbereidingen.

“De Brexit kost ondernemers veel geld en tijd.” 

Het telkens uitstellen van de deadlines en de blijvende onzekerheid hebben geleid tot onnodige kosten, tijd en energie. PromoTec bracht de financiële en logistieke gevolgen in kaart, zoals de kosten voor douane-afhandeling, invoerrechten en ondersteuning van vervoerders hierin. Zoals veel ondernemers leggen wij extra voorraad aan om de continuïteit van leveren zoveel mogelijk te kunnen waarborgen.

Steun van FME

Voor de juridische consequenties heeft Eky ook contact gezocht met FME. Door de Brexit verandert de productregelgeving voor producten van en naar het VK, bijvoorbeeld voor wat betreft CE-markering en Atex. Voor de CE-markering moet de fabrikant namelijk in de EU gevestigd zijn of een verantwoordelijke voor het product hebben in de EU. Is dat niet het geval, dan komt de verantwoordelijkheid voor de CE-markering bij de importeur te liggen en moet die desgevraagd het technische constructiedossier van de fabrikant kunnen tonen.

Eky laat weten: “Nadat ik me had verdiept in de FME-brochure, heb ik de hulp van FME gevraagd bij de opstelling van een juridische overeenkomst waarin de verantwoordelijkheden inzake de CE-markering duidelijk zijn. Na de inspirerende FME bijeenkomst in februari vorig jaar heeft FME mij ook in contact gebracht met andere leden met wie ik kan sparren’’. 

PromoTec

PromoTech B.V. levert al ruim 50 jaar een compleet programma aan industriële pompen, zowel centrifugaalpompen als verdringerpompen, aangevuld met industriële dempers, daarin ondersteund door haar eigen servicedienst. PromoTec heeft met veel van de fabrieken, waarvoor zij distributeur is, een relatie die teruggaat tot in de jaren zeventig en tachtig. Wij zijn gespecialiseerd in asafdichtingsloze, lek- en uitstootvrije pompen, die vaak worden toegepast in de (petro-)chemische industrie en voedingsmiddelenindustrie. Ook veel apparatenbouwers en bijvoorbeeld industriële reinigingsbedrijven rekenen wij tot onze klanten. Vanuit onze ervaring als pompspecialist beschikken wij over een enorme kennis voor het maken van een passende pompselectie.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten