arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Jeveka start pilot met logistiek systeem SmartBin

Ledennieuws
14 februari 2018

Elders in de wereld wordt het al wel gebruikt, maar in Nederland zijn ze naar eigen zeggen de eerste: technische groothandel Jeveka uit Almere begint deze maand met SmartBin. Bij een Nederlandse onderneming start een kleine pilot met dit logistieke systeem.

Nooit meer bang voor lege bakken

SmartBin, zo zegt mede-eigenaar Stephanie Veltkamp van Jeveka, is een logistiek systeem, waarbij de aanwezige voorraad van de benodigde schroeven, bouten en moeren tijdens het productieproces continu en live in de gaten kan worden gehouden. Als de voorraad in de bak onder een vastgesteld gewicht komt, gaat er via het systeem een signaal naar de leverancier. Die zorgt ervoor dat de voorraad weer wordt aangevuld.

Onder het minimum

Veltkamp verduidelijkt de methode aan de hand van een voorbeeld. Langs een productiestraat staan tal van voorraadbakken, elk op een eigen weegschaal. Elke keer neemt een productiemedewerker een schroef of moer uit zo’n bakje om zijn werk te doen. Gaandeweg raken die bakken leger – en dus lichter. Op zeker moment geeft het systeem aan dat het gewicht van de bak onder een vooraf afgesproken minimum komt. Het systeem stuurt een signaal naar – in dit geval – Jeveka, dat ervoor zorgt dat de bakken weer gevuld worden. "De voordelen zijn legio", zegt Veltkamp. "De klant hoeft niet meer bang te zijn dat de schroeven of bouten voortijdig opraken en ook niet telkens een medewerker langs de bakken te sturen om te kijken waar er wat moet worden bijgevuld. Er ontstaan geen lege bakken, er is geen stagnatie in het productieproces." SmartBin werkt met bakken die wat betreft inhoud kunnen variëren van twee kilo tot hele pallets van duizend kilo. "Daarmee kan in beginsel iedere producent uit de voeten. En het aantal bakken dat we in de gaten kunnen houden, is bij wijze van spreken net zo groot te maken als je maar wilt."

Kleine pilot

Jeveka is bepaald niet over één nacht ijs gegaan, ook al wordt het systeem in andere landen al succesvol toegepast. Er is Nederlands marktonderzoek gedaan, waaruit naar voren kwam dat de klanten zeer positief zijn over het nieuwe logistieke systeem: negentig procent ziet de voordelen. Maar ja, toen moest er nog een klant worden gevonden die aan een pilot wilde meedoen. "Want er was toch wel wat koudwatervrees."

De klant werd toch gevonden en nu komt er dus een relatief kleine pilot. "Voor Jeveka is het een pilot, ook om ervoor te zorgen dat de achterliggende IT goed met ons systeem communiceert. Maar het is natuurlijk een bewezen product. Daarom gaan we ondertussen door om het ook bij andere klanten uit te zetten. Want het is een supermooi product; wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is." De ambities blijven overigens Nederlands-bescheiden: Jeveka hoopt aan het einde van dit jaar SmartBin bij twee klanten op de werkvloer te hebben ingericht.

Werkende demo

Niet onbelangrijk: in de showroom van Jeveka in Almere komt een werkende demo, zodat potentiële klanten kunnen zien hoe het werkt en wat SmartBin voor hen kan betekenen. ‘En het is ook goed voor onze eigen mensen. Ze zien wat het is en hoe ze er zelf mee om kunnen gaan. Op deze manier wordt SmartBin ook voor hen tastbaar.’

Jeveka bestond in 2017 tachtig jaar en is van oudsher een technische groothandel in bevestigingsartikelen (zoals bouten, schroeven en moeren) en aanverwante gereedschappen. En, zo zegt Veltkamp, het bedrijfsonderdeel Productie wordt de laatste jaren ook steeds groter. Zo is er onlangs een machine aangeschaft die gaten kan boren in de lengterichting van schroeven – belangrijk bij toepassingen in een hoog-vacuum productie-omgeving, waar geen lucht of zuurstof in de ruimte mag achterblijven.

ASML als vliegwiel

Een deel van het productiewerk verricht Jeveka voor ASML. "Dat werkt ook een beetje als een vliegwiel, het trekt ook nieuwe vraag en nieuwe klanten aan. Bij ASML zijn we inmiddels al jaren preferred supplier. We maken unieke bevestigingsartikelen die ze gebruiken bij de productie van machines in hun geavanceerde cleanrooms. We begonnen met twee mensen op Productie, nu zitten we op vijf. Dat is op het totale personeelsbestand van meer dan zeventig nog niet heel erg veel, maar de hoeveelheid werk is wel meer dan verdrievoudigd. En die groei zet het komend jaar ook nog wel door."

Bron: linkmagazine.nl

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten