arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Kansen voor leerlingen in speciaal onderwijs in de techniek

10 november 2023
VSO PRO

Een deel van de oplossing voor het oplopende personeelstekort in de techniek, bouw en energie kan worden geboden door jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) via leerwerkarrangementen (inclusief begeleiding) in te laten stromen op instapfuncties. Maar niet elke werkgever denkt hier in eerste instantie aan. Daarom organiseerden we op donderdag 9 november een sessie waarin scholen en werkgevers kennis met elkaar konden maken en samen konden onderzoeken hoe leerwerkarrangementen voor de pro- en vso-jongeren eruit kunnen zien.

Theo Henrar, voorzitter FME: "Het is belangrijk dat jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs  kansen krijgen in de technologische sector (voor hen en voor onze bedrijven). Daarom was ik gister bij de SPARK Campus in Den Bosch. Dit is een moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap. Hier ben ik – samen met onder andere FNV en FME-lidbedrijven - in gesprek gegaan met demissionair minister Carola Schouten. 

Maatwerk en begeleiding

"Deze jongeren zijn ontzettend goed inzetbaar in onze sector en heel erg loyaal. Wel vraagt het om meer maatwerk en begeleiding, denk bijvoorbeeld aan een buddy. Er komen bovendien steeds meer mogelijkheden in onze sector om mensen die dit werk niet of moeilijk kunnen doen, aan een baan te helpen, bijvoorbeeld technologische oplossingen om zwaar werk fysiek lichter te maken, of het werk te vereenvoudigen. Hier kunnen naar mijn idee veel meer bedrijven gebruik van maken. Ik hoop dat we in de toekomst meer van de talenten van deze jongeren nog beter kunnen inzetten op onze arbeidsmarkt", aldus Theo Henrar.

Meer regionale sessies

Er worden meer regionale sessie gepland. Hieronder een overzicht van de geplande bijeenkomsten in 2023. Data en locaties zijn onder voorbehoud:

  • Friesland | 23 november
  • Noord-Holland Noord | 30 november
  • Midden Gelderland | 12 december
  • West-Brabant | 7 december
  • Midden Utrecht | 19 december

Als je wilt deelnemen aan de andere regionale werktafels, dan kun je je interesse kenbaar maken via info@vsopro.nl.
Kijk voor meer informatie en voor een actueel overzicht van de geplande bijeenkomsten in 2023 en 2024 op www.vsopro.nl.

Aanvalsplan Techniek, Bouw en Energie

Deze bijeenkomsten worden in het kader van het Aanvalsplan Techiek Bouw en Energie georganiseerd. Door VSO-PRO, het ministerie van SZW en de technische brancheorganisaties worden daarna regionale werktafels georganiseerd. 

Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van de energietransitie en onder meer de bouwopgave vast te lopen. Daarom hebben vijf technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland hetAanvalsplan Techniek’ gelanceerd om 60.000 technische vacatures te vervullen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten