arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Koninklijk bezoek bij AWL-Techniek

Ledennieuws
12 maart 2019
AWL-Techniek

De medewerkers van AWL-Techniek waren op dinsdag 12 maart tot een uur voor aanvang in de veronderstelling dat er een cameraploeg van RTL Z zou langskomen voor een reportage. Iets na 11.00 uur stapte echter Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander uit de auto voor een werkbezoek aan het Harderwijkse bedrijf. Hij bracht dit bezoek in het kader van zijn uitgebreide kennismaking met de maakindustrie in Nederland. Brand van ’t Hof, CEO bij AWL-Techniek, kijkt terug op een speciale dag: "Om de Koning te mogen vertellen over wat we hier allemaal doen en hoe belangrijk de maakindustrie is voor Nederland, is heel erg bijzonder."

Leven lang leren

Het werkbezoek stond in het teken van de technologische ontwikkelingen bij AWL en het belang van educatie. Koning Willem-Alexander ging in de assemblagehal in gesprek met verschillende medewerkers van AWL om te praten over hun loopbaanontwikkeling bij de van oorsprong Veluwse machinebouwer. Vanuit het thema 'Werken in de machinebouw = een leven lang leren' kreeg de Koning van een aantal medewerkers uitleg over hun werk. Zij benadrukten dat technologische ontwikkelingen zo snel gaan, dat ze nooit uitgeleerd zijn. Dat is ook de reden dat AWL veel waarde hecht aan programma’s die professionals de gelegenheid bieden hun loopbaan een impuls te geven. Zo werkt AWL intensief samen met scholen om de technologische ontwikkelingen op de werkvloer te laten zien. Per jaar zijn er wel veertig stageplaatsen en dertig procent van de medewerkers is ooit als student bij AWL terechtgekomen.

"Om de Koning te mogen vertellen over wat we hier allemaal doen en hoe belangrijk de maakindustrie is voor Nederland, is heel erg bijzonder."

Augmented Reality

Aansluitend liet de Koning zich uitgebreid informeren over drie projecten die meer inzicht gaven over het hightech werk van AWL; van gerobotiseerde lasmachines voor de automobielindustrie tot aan de logistieke afhandeling van hekwerken. Deze geautomatiseerde productiesystemen werden allemaal toegelicht door medewerkers van AWL. Bij het project 'logistieke afhandeling van hekwerken' kon de Koning live met Augmented Reality op een tablet het volume zien dat door de robot werd verbruikt, berekend in de simulatie die direct in de echte machine is gelegd.

Experience Center

De Koning eindigde het werkbezoek met een rondleiding door het Experience Center (Fieldlab Industrial Robotics) van AWL waar hij een kijkje kon nemen bij de technologie van de toekomst. Hier worden onder andere betrouwbare toepassingen gerealiseerd op basis van de nieuwste technologieën. Vervolgens sprak de Koning met studenten, medewerkers van de afdeling Research & Development en Jacques de Groot van De Techniek Academie. De Koning liet zich uitgebreid informeren over de projecten waar zij mee bezig zijn en over de trainingen die daarbij horen.

Van ’t Hof: "Het was een mooi moment om AWL op deze manier te presenteren aan Zijne Majesteit de Koning. Het bezoek van de Koning valt binnen ons 25-jarig jubileum, dit maakt het feestjaar voor ons compleet. Het is fijn dat de maakindustrie een belangrijk onderwerp op de agenda is dit jaar en dat wij op de lijst van de Koning stonden om te bezoeken. Ik denk dat ik namens alle medewerkers kan zeggen dat wij ontzettend trots zijn op zijn komst."

Over AWL-Techniek

AWL-Techniek is een wereldwijde partner voor geautomatiseerde verbindingsoplossingen. Het bedrijf neemt een bijzondere positie in binnen de Nederlandse maakindustrie, waarbij kennis en kunde, passie en creativiteit dagelijks gebruikt worden om unieke machineconcepten te bedenken en te bouwen voor onze klanten. AWL heeft vestigingen in Nederland, China, Mexico, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Foto: Oscar Timmers

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten