arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Magnetische koppelingen verlagen energieverbruik pompen

Ledennieuws
6 mei 2019
KSB

Bij Tata Steel in IJmuiden heeft KSB vele pompinstallaties geanalyseerd met het doel om het energieverbruik terug te dringen. Ongeveer 35% van het elektriciteitsverbruik bij Tata Steel gaat immers naar de aandrijving van pompen, voornamelijk bestemd voor koelwater.

Lennart Vermeulen, Tata Steel Europe
"Minder onderhoud door lagere slijtage, minder productiestilstand door preventie van foutsituaties."

KSB heeft met partnerbedrijf Zytec geholpen in verlagen van het elektriciteitsverbruik van Tata Steel. Zytec is fabrikant van contactloze magnetische koppelingen voor rotating equipment. Door dit type koppeling is het mogelijk om in industriële processen tot 50% energie te besparen en 50% in operationele kosten. In 2016 werden contactloze magnetische koppelingen van Zytec geplaatst bij 4 pompunits, met een capaciteit van 400 m3 per uur en een jaarlijks gebruik van 2,4 GWh. Deze oplossing leidde tot energiebesparing, minder onderhoud, minder slijtage en een langere levensduur van de machines.

Doorrekening in feiten:

Cijfers

Nico Gitz, Managing Director KSB Nederland
"Er valt enorm veel te winnen door optimalisatie van bestaande pompinstallaties. Nieuwe technologieën zoals geregelde synchroonreluctantiemotoren en de hier getoonde magnetische koppelingen helpen ons daarbij."

Over KSB

KSB is een wereldwijde fabrikant van pompen en afsluiters en biedt daarbij een uitgebreid scala aan serviceactiviteiten. KSB biedt pompen met hoge energie-efficiëntie en draagt bij aan de verlaging van het energieverbruik in bestaande en nieuwe installaties.

Deze inspiratiecase is onderdeel van de 'Klimaatkansenkaart' voor Nederland waarin we aantonen dat technologische innovaties van onze leden bijdragen aan de versnelling van de energietransitie. De 'Klimaatkansenkaart' is opgesteld door Berenschot in opdracht van FME.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten