arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Mki: onmisbare schakel in onze industriële waardeketen

Blog
12 oktober 2021
Theo en Judith bij Vekon

Afgelopen week was het de Week van de mki. Een week waarin middelgrote en kleine industriële lidbedrijven centraal staan. Ik mocht deze week bij een aantal bedrijven op bezoek en heb veel inspirerende voorbeelden gehoord over hoe lidbedrijven hun medewerkers boeien en binden. Heel belangrijk voor onze sector, aangezien we een schreeuwend tekort aan technici hebben.

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Future FME

Op maandag ging ik in gesprek met jonge talenten van FME-lidbedrijven. Tijdens de sessie werden ervaringen gedeeld en goede ideeën uitgewisseld. Duidelijk was dat bij de jongere generatie duurzaamheid hoog op de agenda staat. Ook worden ze getriggerd door in een team een zichtbare bijdrage te leveren aan een betere toekomst. Bedankt Alissa Balfoort, Axel van Raath, Menno Bos en Theo Klaassen voor jullie constructieve bijdrage!

Vekon Besturingstechniek

Maandagmiddag ging ik op bezoek bij Vekon Besturingstechniek B.V. in Made. Vekon, producent van besturingssystemen, heeft een sterke positie heeft in de Nederlandse maakindustrie. Net als veel andere mki-bedrijven spelen zij een cruciale rol in de waardeketen, als toeleverancier en als innovatiepartner. Directeur Judith Vermeulen bezit krachtig leiderschap en ik ben heel trots dat Judith sinds kort bestuurslid is bij FME.

Parts on Demand

Op dinsdag ging ik naar Utrecht naar Parts on Demand. Zij zijn actief in industrieel 3D-printen. Geweldig om te zien hoe de jonge en enthousiaste oprichter Neil van Es het ‘kicken’ vindt om met nieuwe techniek aan de slag te gaan en die techniek net over z’n grens heen te duwen, en zo die grens op te rekken! Dit is niet alleen wat Neil drijft, dit geldt voor zijn hele team, ze geloven allemaal in de betekenis van het bedrijf.

Varex Imaging

Donderdag reisde ik naar het oosten van het land. Daar bezocht ik twee mooie mki-lidbedrijven. Varex Imaging Nederland maakt verschillende onderdelen voor medische en industriële röntgenapparatuur. Fantastisch wat voor marktpositie zij hierin hebben veroverd. Alle bewondering voor hoe zij dit versterken. Een jaar geleden zijn zij verhuisd van Dinxperlo naar Doetinchem, zodat ze meer medewerkers konden aantrekken. Wat zitten ze daar nu in een schitterend pand! En wat een hart hebben zij voor hun medewerkers! Gefeliciteerd hiermee Gerben Heideman!

Gunnebo Industries

Tenslotte bezocht ik ook Gunnebo Industries in Doetinchem. Er ging hier een hele wereld voor mij open achter een geldautomaat. Zij maken onder andere de kluizen voor in de geldautomaten. We werden rondgeleid door Andy Puhl die vol passie vertelde over hoe zij hun productieprocessen steeds verder automatiseren.

Bakker Repair + Services

Op vrijdag was FME te gast bij Bakker Repair + Services in Sliedrecht. Zij bieden wereldwijd onderhoud en reparatie aan voor elektromotoren en generatoren. Voor het aantrekken van jong talent heeft de Bakker Groep een eigen leerschool opgezet. Samen met een aantal vmbo-scholen in de omgeving maken zij leerlingen enthousiast voor een carrière in de techniek en bij Bakker Repair + Services.

Week van de mki

Dit jaar organiseerde FME voor het vijfde jaar op rij een Week van de mki. Niet alleen zetten we deze week de middelgrote en kleine industrie in de spotlight, ook stimuleren we zo de regionale verbondenheid tussen de lidbedrijven. De regiobesturen spelen hierin een verbindende rol. Ook in de sessie voor politiek Den Haag hebben we duidelijk kunnen maken dat mki-bedrijven een belangrijke rol vervullen in de Nederlandse maakindustrie. Onze bedrijven en FME-experts deelden online en live veel kennis over boeien en binden in de techniek en inspireerden elkaar om volgende stappen te nemen.

Ik wil alle bedrijven van harte bedanken voor hun gastvrijheid en ik kijk nu al uit naar volgend jaar!

Ben je benieuwd naar de gastbedrijven deze week en hoe zij nieuwe talenten werven en behouden? Bekijk dan de vlogs die FME'ers hebben gemaakt:

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten