arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nyrstar helpt shift naar hernieuwbare energie versnellen

Ledennieuws
11 februari 2021
FME Energievoordeel

Nyrstar’s strategie inzake hernieuwbare energie krijgt flink gestalte: zo koopt de zinksmelter in Budel sinds januari 2021 haar elektriciteit voor 100% groen in, wat de uitstoot van broeikasgassen door de site vermindert met 97%.

Maar er staat meer op de radar van Nyrstar. Als groot industrieel bedrijf wil het Nederland helpen om de shift naar hernieuwbare energie te versnellen. Guido Janssen, Nyrstar’s Vice President European Operations: “Enkele decennia geleden stapten wij al over naar een productieproces dat voor 97% geëlektrificeerd is. Vergelijk het met een elektrische auto die geen CO2-uitstoot. We hebben nu een verdere belangrijke stap gezet door onze elektriciteit volledig te vergroenen: 100% van de elektriciteit die we verbruiken is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dit zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door Nyrstar’s operaties in Budel. Daarnaast onderzoeken we al enige tijd verschillende technieken om de resterende 3% CO2-uitstoot te verminderen. In dit vergroeningsproces kijken we ook naar projecten die de energietransitie naar koolstofarme en koolstofvrije bronnen in Nederland zullen versnellen". 

"100% van de elektriciteit die we verbruiken is afkomstig van hernieuwbare bronnen."

Grootste zonnepark van Nederland

Een voorbeeld hiervan zijn vergaande plannen om de capaciteit van Zonnepark Budel bijna te verdubbelen zodat het straks zo’n 270 voetbalvelden groot wordt. Daarmee komt het grootste zonnepark van Nederland mogelijk op Nyrstar’s terrein te liggen.

Gesprekken rond een virtuele batterij worden dan weer gevoerd met overheden: dit is moderne en bewezen technologie die Nyrstar’s zinksmelter in Budel in staat stelt om maximaal te produceren wanneer het Nederlandse net een overschot heeft aan groene energie, en te verminderen bij een tekort.

Guido Janssen: "Het bereiken van bijna nul broeikasgasemissies bij Nyrstar Budel maakt ons best trots. Naast het ontwikkelen en ondersteunen van groene energieprojecten is het van groot belang dat er een gelijk speelveld blijft, ook binnen Europa. De CO2-prijzen stijgen sterk en ondanks het feit dat wij met financiële steun van Trafigura nu 100% groene stroom inkopen, komen deze kosten gewoon op de rekening, net als grijze stroom. Zolang er binnen Europa een gelijk speelveld is, kunnen wij blijven concurreren. We staan dan sterk met een fabriek die op wereldschaal als voorbeeld wordt gezien."

Balans van het elektriciteitsnet

Nyrstar’s moederbedrijf Trafigura maakte begin dit jaar nog bekend tot 30 miljoen euro te investeren in een lithium-ionbatterij-opslagsysteem op de site van Nyrstar in Balen, België. Die zal bijdragen aan het in balans houden van het Belgische elektriciteitsnet. Trafigura bouwt de superbatterij samen met zijn pas opgerichte dochteronderneming Nala Renewables, die plant om zijn groene-energieportefeuille de komende vijf jaar uit te breiden tot 2 gigawatt, genoeg om 2 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Zink: duurzamer dan je denkt

Zink is trouwens een uiterst duurzaam product: een laagje zink beschermt staal tegen corrosie (daarom roest je auto niet meer!). Door staal te galvaniseren gaat het 12 keer langer mee en besparen we een aanzienlijke CO2-uitstoot bij andere producenten. Nyrstar gebruikt ook een minimum aan vrachtwagens om grondstoffen in te voeren: het merendeel gaat per zeeschip, per trein en per binnenschip. De zinksmelter blijft echter onderzoeken hoe ze hun logistieke processen en producten nóg verder kan verduurzamen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten