arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Onderwijs van de toekomst is NU begonnen

11 januari 2023
Hanneke Ackermann

Techniek is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij en het is daarom cruciaal dat jongeren al op jonge leeftijd kennis maken met technische principes en de toepassingen hiervan. Techniekbedrijven spelen hierbij een belangrijke rol.

In het basisonderwijs kan techniekonderwijs bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden zoals problemen oplossen, samenwerken en creatief denken. Leerlingen leren bijvoorbeeld hoe machines werken en hoe technologie hun dagelijkse leven kan verbeteren. Techniekbedrijven kunnen hierbij een rol spelen door middel van het geven van workshops en demonstraties in de klas, waardoor leerlingen techniek op een praktische en leuke manier leren kennen.

In het voortgezet onderwijs speelt techniekonderwijs een belangrijke rol in de voorbereiding van leerlingen op vervolgstudies en toekomstige carrières. Techniek is een groeiende sector en technische banen zijn in trek. Door middel van techniekonderwijs krijgen leerlingen de kans om technische vaardigheden en kennis op te doen die noodzakelijk zijn voor hun toekomstige carrière. Techniekbedrijven kunnen hierbij een rol spelen door middel van het bieden van stage- en leerwerkplaatsen, zodat leerlingen de geleerde theorie in de praktijk kunnen brengen.

Daarnaast kan techniekonderwijs ook bijdragen aan de versterking van STEM-vaardigheden (Science, Technology, Engineering and Maths) van leerlingen. Techniekbedrijven kunnen hierbij een belangrijke rol spelen door het ondersteunen van techniekonderwijs door het geven van bijvoorbeeld technische workshops, lezingen en financiering van projecten in scholen. Zo kunnen ze een grotere interesse creëren bij leerlingen om STEM-gerelateerde studie of carrières te overwegen.

Blog door Hanneke Ackermann, Programmamanager Onderwijs bij FME

Bovenstaand blog is een klein beetje saai, maar wel correct en in een paar seconden geschreven door open AI. Het is letterlijk wat kunstmatige intelligentie anno 2023 produceert op basis van enkele woorden aan input.

Deze ontwikkeling beïnvloedt nu al mijn werk als programmamanager van FME. Denk eens na over hoe het werk van de toekomst verandert, en de impact daarvan op het onderwijs! Het onderwijs is hier echter nog helemaal niet op voorbereid. Onze minister van onderwijs moet nu eindelijk gaan inzien dat techniek & technologie integraal onderdeel moeten zijn van elke lesdag van jonge kinderen. Docenten moeten zich niet meer in de eerste plaats richten op de inhoud van hun vakken, maar op de samenleving waar de kinderen van nu deel van gaan uitmaken en de vaardigheden die ze daarvoor nodig hebben. Laten we serieus omgaan met de toekomst van onze kinderen.

Nog meer doen met ChatGPT van OpenAI? Lees hier meer, of ga direct naar ChatGPT.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten