arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Ook in 2021 omzetdaling techsector

Pers
1 september 2020
Coronavirus

Vraaguitval blijft technologische industrie teisteren.

De crisis heeft de maak- en technologische industrie in volle omvang bereikt. Uit de derde enquête die FME onder haar leden heeft gehouden naar de gevolgen van de coronapandemie, blijkt dat maar liefst bijna 80% van de bedrijven in de technologische sector ook volgend jaar nog te maken krijgt met omzetdaling of stilstaande groei. De grootste oorzaak is aanhoudende vraaguitval.

Een derde van de respondenten komt, ondanks de steunmaatregelen van de overheid, alsnog in de liquiditeitsproblemen in 2021. Terwijl 60 procent van de bedrijven al HR maatregelen, zoals het afbouwen van de flexibele schil, het niet verlengen van tijdelijke contracten en reorganisatie, heeft genomen of dat op korte termijn gaat doen.

Innovatie

Er is maar één weg uit de crisis: innovatie. Maar meer dan driekwart van de respondenten kan de investeringen in innovatie de komende tijd niet verhogen. “Dat is zeer schadelijk, ik roep het kabinet op om op Prinsjesdag met de beloofde extra investeringen in innovatie te komen”, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.

Het optuigen van een Deeltijd WW is nog steeds een grote wens van ondernemers in de sector. Ruim 40 procent zegt deze de komende tijd nodig te hebben. 

Het volledige rapport is als download beschikbaar exclusief voor FME-leden.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten