arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Op industriële schaal energie besparen: Het begint met inzicht

31 januari 2024
Batenburg Luik Natie

Batterijen, zonnepanelen, een eigen windmolen en bovenal een hoogtechnologisch real-time energiemonitoringsysteem. Dat zijn de ingrediënten waarmee Luik Natie, in de haven van Antwerpen, recent voor 80% onafhankelijk van het stroomnet raakte. FME-lid bedrijf Batenburg Techniek is heel duidelijk over de eerste stap op weg naar zo'n grootschalig stuk energiebesparing: "Het begint met inzicht."

Luik Natie is een grote speler in de haven van Antwerpen. Het bedrijf telt diverse gecompartimenteerde magazijnen voor gekoelde en diepgevroren levensmiddelen en producten, met tientallen 'chillers' en dus een groot energieverbruik. "Onze klant wilde energie besparen, duurzame energie opwekken en deze zo effectief mogelijk inzetten om alle magazijnen te koelen. Het doel is om uiteindelijk los van het stroomnet te kunnen opereren," aldus Dirk Verschueren, Accountmanager bij Batenburg Magion. Hij legt uit dat het een complexe puzzel is om zo'n grote industriële speler te helpen bij zijn energie-uitdagingen. "Diverse magazijnen, een koel-  en diepvriesinstallatie en verschillende toleranties voor temperatuurschommelingen."

Milieubesparing door digitalisering

Verschueren zag met zijn team al snel dat veel installaties al data produceren. Stap één is ervoor zorgen dat alle data via data historian systemen (DHS) verzameld wordt en dat je real-time inzicht krijgt in het energieverbruik. "Zo kun je meten waar op jouw complex er relatief veel energie verbruikt wordt en waar de temperatuur toch te hoog blijft. Dan zit er waarschijnlijk een blok ijs vastgevroren op een chiller, of is er iets anders aan de hand. Op die manier kun je door digitalisering al veel CO2-uitstoot reduceren."

“Wij willen zonnepanelen, windturbines en batterijen zo effectief mogelijk inzetten in de energietransitie.”

Luik Natie liet ook zo’n 8.000 zonnepanelen plaatsen en heeft een windmolen op het eigen terrein. Daarnaast staat er ook een megapack batterij op het terrein. "En dan begint de grote puzzel," aldus Verschueren. "Je weet hoeveel stroom jouw installaties gebruiken, je weet het toegestane temperatuurbereik in alle magazijnen, je weet hoeveel stroom je produceert en je kunt een deel opslaan in de batterij. Om daarna echt de stap te maken naar 80% onafhankelijkheid van het stroomnet, moet je een heel slim energiemonitoringsysteem installeren. "Bijzonder aan de oplossing van Batenburg Magion is dat alle data op één platform binnen komt.

Energietransitie

Als de zonnecellen en windmolen veel energie produceren, laadt de batterij op en koelen de installaties wat verder door. Als er een periode met weinig duurzame energieproductie komt, zet Luik Natie de batterij in en staan de koelinstallaties meer gedempt. Het energiemonitoringsysteem van Batenburg Magion zal in de toekomst ook rekening gaan houden met de weersverwachting. Zo kan Luik Natie ook inspelen op te verwachten periodes met variabele energieopwekking.

Dirk Verschueren werkt al jaren bij Batenburg Magion, een grote speler op het gebied van industriële automatisering. Klanten zaten vroeger vooral in de (petro)chemie en farmaceutische industrie. "Ook daar gaat het om complexe processen en heel veel data die in de loop van de tijd wordt vastgelegd. Die kennis zetten we nu ook verder in om zonnepanelen, windturbines en grote batterijen zo efficiënt mogelijk in te zetten in de energietransitie."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten