arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Pauzering Nationaal Groeifonds is spelen met vuur

22 maart 2024
Vuur

Minister Adriaansens heeft deze week de vierde ronde van het Groeifonds voorlopig gepauzeerd. Deze pauzering zorgt voor veel onzekerheid bij bedrijven en organisaties die al bezig waren met een vraag, bovendien staat hiermee ook de toekomst van het Nationaal Groeifonds op het spel.

FME benadrukt de cruciale rol van dit fonds voor de economische groei en innovatie in Nederland. Met € 7,4 miljard van de oorspronkelijke € 20 miljard nog te besteden, staat volgens berekeningen mogelijk meer dan € 33 miljard aan economische groei op het spel. Deze bevindingen, afkomstig van TNO en RaboResearch, benadrukken de potentie van het fonds om een significante bijdrage te leveren aan de toekomstige welvaart van Nederland.

Zekerheid nodig

FME-voorzitter Theo Henrar spreekt zich uit over de huidige onzekerheid: “Voor innovaties is zekerheid nodig. In plaats daarvan is er nu nog meer onduidelijkheid over de toekomst van het Groeifonds dan er al was. Dat was gezien de stemmingen in de Kamer onnodig. We spelen met vuur als we innovatie behandelen als een politieke speelbal. Je kan niet zomaar even de pauzeknop indrukken en dan hopen dat dat zonder gevolgen blijft.” Deze boodschap werd ook gedeeld in de Telegraaf. Lees hier meer in de Telegraaf.

FME staat niet alleen in haar zorg; bijna zestig bedrijven, werkgeversorganisaties en kennisinstellingen hebben al eerder hun bezorgdheid geuit in een brandbrief over het belang van het Groeifonds en de noodzaak van consistent overheidsbeleid. Het fonds is destijds opgericht om investeringen in innovatieve projecten te beschermen tegen politieke fluctuaties. Nu ligt de toekomst van het Groeifonds op de formatietafel.

FME pleit voor een stabiel en voorspelbaar beleid dat innovatie ondersteunt en bevordert. We volgen de ontwikkelingen rondom het Groeifonds daarom nauwlettend en blijven het belang hiervan bij de politiek en andere stakeholders benadrukken.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten