arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Reactie FME op bekendmaking miljardenimpuls techbedrijven

28 maart 2024
Hightech campus

Vandaag maakt minister Micky Adriaansens bekend dat het demissionaire kabinet, samen met regionale overheden rond Eindhoven, € 2,51 miljard investeert in de microchipsector. Het geld is bestemd voor onderwijs, kennis en de ruimtelijke infrastructuur. "Het is belangrijk dat het kabinet een strategische zet doet op het geopolitieke schaakbord, door te investeren in de Nederlandse semicon-industrie. Het kwartje lijkt te zijn gevallen dat er nu werk gemaakt moet worden van het vestigingsklimaat en het opleiden van talent," aldus Theo Henrar, voorzitter FME.

Eenmalige push

Tegelijkertijd is een eenmalige push volgens Henrar niet het antwoord voor het structurele probleem van het verslechterende investeringsklimaat. "Dit is een mooie investering, maar een kleiner deel van de complexe puzzel voor een sterke economie. De onderhandelende partijen aan de formatietafel zullen deze eerste stap nu om moeten zetten in strategisch langetermijnbeleid."

Vestigingsklimaat

Een groot deel van het geld voor de investering wordt gevonden in het Groeifonds. Henrar: "Het geld uit het Groeifonds is bedoeld voor innovatie en het verdienvermogen van ons land in de toekomst. In die zin is het ook nu goed besteed, maar het uitlokken van R&D-investeringen in Nederland vraagt vooral om voorspelbaar en stabiel beleid. Daar ligt een grote opdracht bij het volgend kabinet. Het vestigingsklimaat is aangemerkt als één van de belangrijkste onderwerpen voor een nieuw kabinet, hopelijk voegen de onderhandelaars ook de daad bij het woord."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten