arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Siemens en VDL bundelen krachten voor nieuwe AGV-generatie

Ledennieuws
30 april 2024
VDL AGV

Dit najaar wordt de tweede generatie van het geautomatiseerde logistieke platform, gebaseerd op Automated Guided Vehicles (AGV's), gelanceerd door Siemens Nederland en VDL Automated Vehicles. Dit platform is speciaal ontwikkeld voor industriële bedrijven met gemengd verkeer op hun terrein.

Om de nauwe samenwerking te onderstrepen, hebben Dirk De Bilde, CEO van Siemens Nederland, Edwin Willems, Senior Vice President van de VDL Groep, en Karel Smits, business unit manager bij VDL Automated Vehicles, tijdens de Hannover Messe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Siemens en VDL bundelen hun gespecialiseerde expertise en ervaring om voor de tweede generatie elektrische AGV’s de nodige infrastructuur, zoals energievoorziening en netwerkfaciliteiten, en een virtuele simulatie (ook wel bekend als digital twins) verder te ontwikkelen.

Slimme oplossingen voor moderne transportuitdagingen

Al jarenlang is VDL actief in de productie van AGV’s voor gebruik in havengebieden, waar ze worden toegepast op de meest geavanceerde containerterminals wereldwijd. Vanaf 2017 heeft VDL haar focus verbreed naar kleinere AGV’s, speciaal ontworpen voor industriële bedrijven met een mix van geautomatiseerd en handmatig verkeer op hun terrein. Deze hybride vorm van transport wint snel aan relevantie op de Europese markt vanwege zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden.

“De state-of-the-art technologie van deze tweede generatie AGV’s helpt industriële bedrijven om de logistiek op hun plant te verduurzamen, efficiënter, veiliger en betrouwbaarder te maken."

Met de introductie van de tweede generatie AGV’s spelen VDL en Siemens nog effectiever in op hedendaagse uitdagingen waar bedrijven mee worden geconfronteerd. Eén van deze uitdagingen is de groeiende krapte op de arbeidsmarkt en het tekort aan chauffeurs. Door gebruik te maken van automatische voertuigen, met een indrukwekkende beschikbaarheid van 95%, kunnen de beschikbare chauffeurs zich meer richten op 'outbound' transporten, terwijl de AGV's zorgen voor het intern transport op het terrein. Dit draagt niet alleen bij aan een hogere processtabiliteit en -continuïteit, maar biedt tevens een oplossing voor de genoemde arbeidsmarktuitdagingen.

Karel Smits, business unit manager VDL Automated Vehicles: “De state-of-the-art technologie van deze tweede generatie AGV’s helpt industriële bedrijven om de logistiek op hun plant te verduurzamen, efficiënter, veiliger en betrouwbaarder te maken. Wij kijken er naar uit om de komende jaren deze technologie in nauwe samenwerking met Siemens verder te ontwikkelen voor een succesvolle, brede toepassing in tal van sectoren.”

Samenwerking VDL en Siemens
Karel Smits, business unit manager bij VDL Automated Vehicles, Dirk De Bilde, CEO Siemens Nederland en Edwin Willems, Senior Vice President VDL Groep tekenen op de Hannover Messe in Duitsland een samenwerkingsovereenkomst.

Partnerschap voor innovatieve automatisering

Siemens voorziet in de complete aandrijving, automatisering en digitalisering van het systeem, van elektromotoren tot visualisatiesoftware. De software van Siemens omvat bewezen, gecertificeerde componenten die veelzijdig in het voertuig kunnen worden toegepast. Bovendien biedt Siemens beveiligingsoplossingen die essentieel zijn voor een geautomatiseerd systeem.

Allereerst wordt het volledige systeem opgebouwd in een virtuele omgeving. Deze 'digitale tweeling' dient vervolgens als simulatieplatform voor het logistieke proces. Hierbij kunnen verschillende scenario's worden getest, zoals het simuleren van personeel dat zich in de omgeving bevindt, het optimaliseren van de voertuigsnelheid om een bepaalde prestatie te behalen, of het integreren van laadpunten.

Dirk De Bilde, CEO Siemens Nederland: “Wij zijn blij dat wij  met onze partner VDL onze intensieve samenwerking hebben bekrachtigd. De combinatie van onze beiden expertises en de platformbenadering – het eco-systeemdenken – kan innovaties op het gebied van geautomatiseerd vervoer voor industriële toepassingen nog verder versnellen naar een halvering van de tijd.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten