arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Snellere productielijn, minder afval

Ledennieuws
26 augustus 2021
Ben & Jerry's Half Baked

Ben & Jerry’s wilde de snelheid van de Ben & Jerry-1-productielijn verhogen, waarbij de kwaliteit van het ijs uiteraard hetzelfde moest blijven. Bovendien wilde Ben & Jerry’s een nieuwe detectiemethode in de lijn introduceren om het aantal chunks (ingrediënten) te detecteren wat in de producten zit.

De oplossing van IJssel

Niels Korterik, bedrijfskundige van IJssel Technologie, ging met deze vraagstukken aan de slag. Afval vermijden is een belangrijk uitgangspunt bij de productie van Ben & Jerry’s ijs. Gaandeweg ontdekte Niels dat bij de productie van Half Baked Ice Cream meer afval ontstond dan bij andere producten. Samen met het team van Ben & Jerry’s realiseerde hij een goedwerkend afvulsysteem voor Half Baked en een nieuwe, efficiëntere lay-out van de lijn, waarin ook de nieuwe detectiemethode is opgenomen.

Aanpak

Niels ging eerst aan de slag om de kleine verstoringen op te lossen en de Ben & Jerry-1-productielijn stabieler te laten draaien. Daarna pakte hij samen met de collega’s van Ben & Jerry’s de problemen van het afvulsysteem van Half Baked op en testte hij of de ijs-afvulmachine de nieuwe snelheid aan zou kunnen. Dat bleek het geval te zijn, waarna de productie met de nieuwe lijn lay-out op de hogere snelheid ging produceren.

Ben & Jerry's Fabriek

Positieve flow

Ben & Jerry’s staat bekend als een dynamische omgeving, met een sterke focus op continu verbeteren. IJssel biedt de frisse blik om het potentieel te doorzien en heeft de kennis en het probleemoplossend vermogen om uitdagingen aan te pakken. Dat werkt door op de medewerkers van Ben & Jerry’s, die enthousiast worden als ze zien welke verbeteringen er nog mogelijk zijn. Ze zien het resultaat en dat brengt ze in de modus om mee te zoeken naar andere nieuwe elementen die de productie nog verder kunnen optimaliseren. Zo is er een positieve flow ontstaan, die bijzonder stimulerend werkt.

Het resultaat

Het resultaat van deze aanpak is een snellere, efficiëntere productielijn met minder afval. "Bedrijfskundige Niels Korterik van IJssel kent een heel duidelijke structuur op het gebied van verbeter- en procesoptimalisatie. De theoretische benadering kan hij perfect omzetten in de praktijk. Daarmee was hij voor ons de juiste man op de juiste plaats", aldus Raymond Rensink, Technology Manager Ben & Jerry’s

Over Ben & Jerry's

In zijn fabriek in Hellendoorn maakt Ben & Jerry’s, onderdeel van Unilever, ijs voor heel Europa. Voornamelijk Ben & Jerry’s, maar ook Magnum After Dinner, een ijsbonbon van Ola. In Hellendoorn werken ongeveer 140 medewerkers, die samen jaarlijks meer dan 50 miljoen liter ijs produceren. De snelle groei van de fabriek brengt een werkklimaat met zich mee dat innovatie stimuleert.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten