arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Terugwinning hitte uit industrieel afval

Ledennieuws
14 mei 2019

Succesvolle industriële bedrijven over de hele wereld zijn in hun productieproces gericht op twee essentiële elementen: productoptimalisatie en kostenverlaging. Stel je eens de synergistische voordelen voor als deze twee factoren tegelijkertijd worden gerealiseerd, terwijl ook nog uw koolstofvoetafdruk wordt gereduceerd? Bij GEA helpen we onze klanten precies om dit te bereiken, door de introductie van industriële warmtepomptechnologie bij hun faciliteiten. Kom meer te weten over GEA warmtepomptechnologie!

Gegeven het feit dat ongeveer 60 procent van de totale proceskosten gewoonlijk wordt besteed aan energie, ligt het voor de hand dat daar ook de grootste potentiële kostenbesparingen liggen. Behalve het leveren van aangepaste industriële koeloplossingen, optimaliseert GEA ook het procesgerelateerde gebruik van water en energie. Als deze processen niet geoptimaliseerd worden, gaat afvalwarmte geheel verloren in de atmosfeer. Met de aandacht van onze klanten voor energiebesparingen en reductie van hun koolstofvoetafdruk, biedt de investering in industriële warmtepompsystemen duidelijke, belangrijke voordelen.

Industriële warmtepompen worden al in diverse industriële processen toegepast. Voornamelijk omdat industriële installaties twee belangrijke eigenschappen hebben:

 1. Afvalwarmtestromen (afvalwater, hete vochtige lucht en condensorwarmte afkomstig van koelsystemen)
 2. Warmteverbruikers (proceswater, centrale verwarmingssystemen, blancheermachines, drogers)

In het algemeen stroomt afvalwarmte met een lager temperatuurniveau dan standaard warmteverbruikers. Daarom is directe warmtewisseling niet mogelijk. In deze gevallen biedt het gebruik van warmtepompen voor verhoging van het temperatuurniveau uitkomst. De koolstofreductie en energiebesparingen hangen af van de temperatuurstijging, stroombron en bedrijfsuren.

Doel van afvalwarmte

Het belangrijkste idee achter de installatie van een warmtepomp is dat moet worden voorkomen dat afvalwarmte de installatie verlaat, door deze opnieuw te gebruiken. Dit wordt bereikt door de warmte te upgraden tot hitte die elders in het productieproces bruikbaar is voor functies zoals:

 • Wassen, reinigen en drogen van producten in het industriële proces
 • Verwarmen van water voor reinigings- en verwerkingsdoeleinden 
 • Pasteurisatie 

Industriële warmtepompen worden niet alleen gebruikt voor interne warmteterugwinning in de industrie. Ze worden tevens gebruikt als generator van handelswaar, want de nuttige warmte kan worden verkocht voor stadsverwarming en levering van warm water aan woonhuizen. In alle bovenstaande voorbeelden heeft warmteterugwinning een positief effect op je bestaande energieverbruik (lager energie-/gasverbruik). Warmtepompsystemen verkleinen je koolstofvoetafdruk vanwege een lagere CO2-uitstoot en leveren gewoonlijk binnen enkele jaren een hoog rendement op de investering. Met GEA’s warmtepompen met natuurlijk koelmiddel is het mogelijk een koolstofneutrale verwarmingsoplossing te bereiken, zowel wat betreft directe als indirecte uitstoot. 

Scala aan warmtepompen

GEA biedt een uitgebreid scala aan warmtepompen - zowel voor food - als non-food industrieën. Wij leveren state-of-the-art technologie en passen onze oplossingen aan aan de eisen van de klant, in een range van 200 tot 15.000 kW. Fundamenteel hierbij is de kwaliteit van de uiterst efficiënte ammoniakschroef- en zuigercompressoren van GEA.

De meeste van onze oplossingen zijn gebaseerd op een gemeenschappelijk ontwerp, wat het aantal uren dat nodig is voor engineering terugbrengt. Tot de speciale eisen die wij kunnen vervullen voor onze klanten behoren:

 • Hydronische pompunits
 • Buffertanks
 • Ontwerp temperatuur van heet water >80⁰C
 • Corrosiebestendige warmtewisselaars
 • CIP-reinigingssystemen voor warmtewisselaars
 • Omkastingen voor binnen en buiten

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten