arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Thales radar speelt hoofdrol in onderschepping ballistische raket

Ledennieuws
13 november 2017

De SMART-L radar van Thales heeft een Terrier Oriole ballistische raket buiten de dampkring gedetecteerd en gevolgd. Deze unieke prestatie was het hoogtepunt van Formidable Shield 2017, een marine oefening voor lucht- en raketverdediging die werd georganiseerd door de Amerikaanse Zesde Vloot op de Atlantische Oceaan, ten westen van de Hebriden.

Op 15 oktober werd een ballistische raket gelanceerd vanaf de Hebriden. De raket bereikte een hoogte van 300 km en een snelheid van 3 km per seconde. De SMART-L radar aan boord van de Zr. Ms. De Ruyter detecteerde en volgde de ballistische raket en maakte de real-time data beschikbaar voor een Aegis-klasse schip van de Amerikaanse Marine via het NAVO communicatienetwerk. De kwaliteit van de gegevens was hoog genoeg om gebruikt te worden voor een Launch on Remote.

De SMART-L radar op de Zr. Ms. De Ruyter was speciaal voor deze oefening gemodificeerd. Thales voorzag het systeem van de nieuwste technologie die speciaal is ontwikkeld voor verdediging tegen ballistische raketten. Deze technologie wordt toegepast in de zes nieuwe SMART-L Multi Mission systemen die Thales op dit moment bouwt en test. Vier van deze systemen zijn bestemd voor de LCF fregatten van de Koninklijke Marine en twee zullen door de Koninklijke Luchtmacht worden geplaatst op torens voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim.

Gerben Edelijn, CEO van Thales in Nederland: "Deze oefening toont aan dat Thales een radar gebouwd heeft die in staat is om een ballistische raket te detecteren en doelinformatie te genereren van een kwaliteit die hoog genoeg is om de uitschakeling van zo’n raket mogelijk te maken. Deze radar is een essentieel instrument voor de beveiliging van de bevolking en waardevolle infrastructuur van een land."

Over SMART-L Multi Mission

SMART-L Multi Mission is een volledig digitaal gestuurde Active Electronically Scanned Array (AESA) radar. De toegepaste high-end technieken resulteren in een radar met een ongeëvenaard bereik van 2000 km. Binnen dit enorme bereik detecteert het systeem een breed scala aan doelen: air-breathing objects, stealth objects en ballistische raketten. De AESA-technologie maakt het gebruik van de ultramoderne Dual Axis Multi-beam, de actieve tracking en de staring mode mogelijk. De programmeerbare radar wordt gekenmerkt door volledige flexibiliteit: extra mogelijkheden kunnen tijdens de gehele levensduur worden toegevoegd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Dit maakt de radar toekomstbestendig. Momenteel heeft Thales contracten voor het ontwikkelen, bouwen en installeren van vier SMART-L MM / N systemen voor de Koninklijke Marine en twee SMART-L MM / F radars voor de Koninklijke Luchtmacht. Meer militaire organisaties over de hele wereld hebben belangstelling getoond voor de SMART-L MM. Deze long range radar heeft vanaf het Thales-gebouw in Hengelo al satellieten gedetecteerd en hun baan gevolgd tot 2000 km.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten