arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Veel onbenut exportpotentieel voor de technologiesector

25 november 2022
brexit

Uit onderzoek van Ecorys blijkt dat bedrijven in de technologie- en metaalsector nog veel exportkansen laten liggen.

Brexit biedt exportkansen binnen én buiten Europa

Onderzoeksbureau Ecorys deed in opdracht van RVO onderzoek naar wat de effecten van Brexit zijn op Nederlandse bedrijven en hun exportpotentieel. Daaruit blijkt nu dat door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU juist nieuwe exportkansen zijn ontstaan in andere landen. Daar is namelijk de import vanuit het VK afgenomen na Brexit.

De studie van Ecorys laat onder andere zien dat er voor de technologiesector veel onbenut exportpotentieel ligt in de Verenigde Staten en Canada. Samen zijn deze landen goed voor ruim € 4 miljard aan marktpotentieel in de elektronica en machinebouw.

Maar ook de Europese markt biedt nog volop onbenut exportpotentieel. Zo zijn er exportkansen voor de machinebouw in:

  • Duitsland (€ 2,5 miljard)
  • Frankrijk (€ 1,1 miljard) en
  • Italië (€ 1 miljard)

Voor elektronica zijn deze landen kansrijk:

  • Denemarken (€ 343 miljoen)
  • Hongarije (€ 325 miljoen
  • Polen (€ 205 miljoen) en
  • Roemenië (€ 160 miljoen)

EU-handelsprogramma

Het EU-handelsprogramma biedt bedrijven - die al een handelsrelatie hadden met het Verenigd Koninkrijk en door Brexit te maken hebben (gehad) met handelsbelemmeringen - tot eind 2023 de mogelijkheid om op kosten van het programma, zonder verplichtingen, inzicht te krijgen in nieuwe afzetmarkten. Op deze manier kun je minder afhankelijk worden van de handel met het VK. Het programma bestaat onder meer uit gratis trainingen, deelname aan internationale beurzen en handelsmissies en de mogelijkheid om te netwerken. 

Cordula van Klink, manager innovatie en internationaal bij FME: “Het is cruciaal om krachten te bundelen, om samen te zorgen voor een toekomstbestendige industrie. Daar draagt dit EU-Handelsprogramma zeker aan bij.”

Webinar

RVO, FME en Metaalunie, organiseren op donderdag 8 december van 11:00 tot 12:00 uur een webinar over de kansen van dit EU-handelsprogramma. Van Klink: “Voor bedrijven in de technologische industrie blijft het belangrijk om continu te blijven investeren in nieuwe afzetmarkten.”

Lees meer over het webinar en meld je aan

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten