arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Waterstoflek detecteren: zo simpel als het maken van een selfie

Ledennieuws
25 april 2024
Sorama

Nederlandse bedrijven kunnen een grote rol spelen in de internationale ontwikkeling van groene waterstofprojecten. Ze worden hierin ondersteund door FME, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo ook het Eindhovense bedrijf Sorama dat een product heeft ontwikkeld voor akoestische waterstofdetectie.

“We proberen de deuren te openen voor de Nederlandse technologische industrie, bijvoorbeeld op het gebied van waterstof. Dat doen we samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO. Daarnaast organiseren we werkbezoeken en handelsmissies.” Jelle Blekxtoon, Business Development Manager Hydrogen van FME, beantwoordt hiermee de vraag hoe FME bedrijven internationaal ondersteunt. “We doen ook suggesties voor de programmering en faciliteren het netwerken tussen Nederlandse en internationale bedrijven. De missies worden georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO en wij zijn de private partij die inhoudelijk het programma optuigt en de contacten onderhoudt met de bedrijven.”

Platform Waterstof Internationaal

FME is vertegenwoordigd in het Platform Waterstof Internationaal dat inzicht biedt in de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en kansen op de internationale waterstofmarkt. Blekxtoon: “Dit platform is in 2021 opgericht en één van de activiteiten is het coördineren van de inkomende en uitgaande handelsactiviteiten op het gebied van waterstof. Wij als FME zorgen dat de juiste verzoeken bij de Nederlandse maakindustrie terecht komen.” Hiervoor zoekt FME bedrijven die hier profijt van kunnen hebben.

Waterstofdetectie

Eén van die bedrijven is Sorama. Dit Eindhovense lidbedrijf heeft vanuit expertise op het vlak van akoestische detectie, een techniek ontwikkeld voor waterstofdetectie. De innovatie heeft internationaal de aandacht getrokken, mede dankzij hun deelname aan het International Clean Energy Partnership (ICEP) programma. Jerry Willems, Business Development Manager bij Sorama, licht toe. “We werken in allerlei sectoren. Onze belangrijkste middelen zijn de akoestische camera’s, waarmee we geluid in beeld kunnen brengen.” Dat kan bijvoorbeeld toegepast worden voor de detectie van waterstof, gas en lucht in allerlei installaties, legt hij uit. “Wij maken akoestische camera’s die gebruikt worden bij waterstofprojecten in explosiegevaarlijke omgevingen om lekken te vinden. Daarbij lossen wij klantproblemen op het gebied van veiligheid, uitstoot en kosten op.”

"Wij brengen deze geluiden met onze akoestische camera wel in beeld, waardoor we zelfs het kleinste gaslekje kunnen aantonen.”

De akoestische techniek van Sorama is toegankelijk en heel geschikt voor het werken in zogeheten ATEX-omgevingen. Dat zijn omgevingen waar explosiegevaar aanwezig is. De akoestische camera’s die Willems laat zien, visualiseren geluid met een apparaat dat akoestische sensoren en een camera bevat. Zo kunnen onder meer lekken in waterstofinstallaties aangetoond worden, legt hij uit. “Deze lekken zijn voor het menselijk oor niet waarneembaar en zitten in de hogere ultrasone frequenties. Maar wij brengen deze geluiden met onze akoestische camera wel in beeld, waardoor we zelfs het kleinste gaslekje kunnen aantonen.”

Zo simpel als een selfie

In dergelijke ATEX-omgevingen, zoals bij de productie van waterstof, geeft de techniek van Sorama overduidelijk meerwaarde. Dit maakt het pitchen van het product heel eenvoudig. “Zo simpel als het maken van een selfie”, zegt Willems. “We waren laatst in Noorwegen bij een nieuwe productielocatie van waterstof. Daar waren ze aanvankelijk sceptisch over onze techniek. Maar we konden met onze camera’s een aantal kleine, maar gevaarlijke lekken in hun systeem aantonen en dat onder stormachtige weersomstandigheden. Ze zijn meteen klant geworden.”

Internationale handelsmissie

De techniek van Sorama laat zich dus makkelijk uitleggen aan potentiële klanten. Dat merkte Willems ook op de Handelsmissie groene waterstof naar Spanje begin maart. “Ook daar konden we ons product succesvol pitchen, waardoor we nu in onderhandeling zijn met een groot Spaans olie- en gasbedrijf over onze techniek. En we hebben tijdens die reis ook nieuwe waardevolle connecties opgedaan. De andere deelnemers waren ook allemaal bedrijven die iets met waterstof doen. Je gaat bovendien naar een land waar je nog niet bekend bent. Zo kunnen er deuren voor je opengaan. We kunnen onze techniek laten zien en je hebt meteen bewijs dat het werkt.”

World Hydrogen Summit

FME is elk jaar betrokken bij de World Hydrogen Summit (WHS), die dit jaar van 13 tot en met 15 mei 2024 in Ahoy gehouden wordt en waar RVO de coördinatie van de deelname verzorgt. Blekxtoon: “Als FME ondersteunen we bij de organisatie van het NL Paviljoen op de WHS. Daar bieden we Nederlandse start-ups, scale-ups en het mkb een podium. We staan er ook met het Platform Waterstof Internationaal. En onze voorzitter Theo Henrar reikt de internationale waterstofgids uit aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher.”

Makkelijk te integreren

Sorama is één van de bedrijven die de gelegenheid krijgt om zicht te presenteren op de WHS. Willems: “In mei op de World Hydrogen Summit presenteren  we onszelf op het NL paviljoen. Daar demonstreren we onder meer hoe onze nieuwe handzame ATEX geluidscamera werkt.”

Eén van de grote voordelen van de akoestische detectieapparatuur van Sorama is dat deze makkelijk te integreren is in systemen van derden. “We kunnen onze apparatuur eenvoudig monteren op een drone of een robot. Zo komen we met een concrete oplossing voor waterstofdetectie in ATEX-omgevingen.”

Goed geregeld

Willems is blij met de begeleiding en ondersteuning van RVO, FME en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor dergelijke internationale projecten. “We mogen echt blij zijn dat we dit in Nederland zo goed geregeld hebben. Maar je moet zelf als bedrijf ook de mogelijkheden zien en deze kansen grijpen.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten