arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Waterstoftruck kan zo’n 550 km emissievrij rijden

Nieuws
20 maart 2024
VDL waterstof truck

Dit jaar zal de waterstoftruck van VDL veel aandacht trekken op het NL Paviljoen op de Hannover Messe. De truck die is ontworpen en geproduceerd door VDL Special Vehicles, kan zo’n 550 km emissievrij rijden als gebruik wordt gemaakt van waterstof en de beschikbare accucapaciteit. Het mooie van waterstof als brandstof voor zware voertuigen is dat de voertuigen eenvoudiger en sneller kunnen tanken. Vele malen sneller dan het opladen van een batterij. Daarbij is de range ook groter dan alleen elektrisch aangedreven vrachtwagens.

Op basis van ervaringen met twee eerdere projecten heeft VDL samen met de Belgische Colruyt Groep aanpassingen gedaan en is de truck verder ontwikkeld. Een voorbeeld is de Plastic Omnium brandstofcel. Ook is de waterstofopslag aangepast: deze bevat 40 kilogram waterstof onder een druk van 350 bar, verdeeld over 7 tanks van 237 liter. De tanks zijn gemaakt van koolstofvezel, waardoor ze relatief erg licht zijn.

Waterstof is een goede aanvulling

Hans Bekkers, commercieel directeur van VDL Special Vehicles: “Net zoals nu, zal er in de toekomst ook een energiemix zijn. Het is een utopie om te denken dat we alle situaties met batterij-elektrische aandrijvingen kunnen afdekken. We zien waterstof als een goed en duidelijk aanvulling wanneer het gaat om grotere en zwaardere vormen van transport, of op locaties waar stroom onvoldoende voor handen is. Ook het opslaan van overcapaciteit vanuit hernieuwbare bronnen en de ontwikkelingen en doelen afgesproken in de AFIR (H2-tankstations in iedere stad en om de 200 km langs het TEN-T wegennetwerk in Europa) bieden goede kansen voor waterstof als alternatief op bestaande elektrische aandrijvingen”.

Colruyt Group, een Belgische retailonderneming, heeft deze waterstoftruck onlangs in zijn wagenpark opgenomen. De truck wordt voornamelijk ingezet in het transport van goederen tussen verschillende distributiecentra en winkellocaties door het hele land.

Hannover Messe

De grootste industriële beurs ter wereld vindt dit jaar plaats van 22 tot en met 26 april in Hannover. In stand D34 in hal 8 is het NL Paviljoen te vinden. In het paviljoen – met het thema ‘Together for a smart and sustainable future’ zijn slimme oplossingen van Nederlandse bedrijven te vinden die bijdragen aan een klimaatneutrale en duurzame toekomst.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten