arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

We moeten NU het tij keren

23 april 2024
Theo Micky en Lass-e

Wat kreeg ik weer enorm veel energie van de grootste technologiebeurs ter wereld, de Hannover Messe. De plek waar alle bedrijven en belangrijke publieke partners te vinden zijn deze week. Hier worden veel deals gesloten en wordt de samenwerking tussen Nederland en met name Duitsland versterkt. Dag 1 was meteen al een groot succes, met veel geslaagde ontmoetingen!

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

In het kader van het in 2021 ondertekende Duits-Nederlandse Technologie- en Innovatiepact heeft FME op deze beurs een CEO Roundtable* georganiseerd. Hieraan namen naast minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, Duitse en Nederlandse bedrijven en publieke partners deel. Gegeven de huidige geopolitieke ontwikkelingen en de technologiestrijd tussen VS en China, staat onze concurrentiepositie op het spel. We moeten daarom alle zeilen bijzetten om de strategische autonomie en de maakindustrie van Europa te versterken. Daar hebben we structurele Europese industriepolitiek voor nodig. Europa moet niet alleen een leider zijn als het gaat om het opstellen van regels. We moeten leiden op innovatie, productie en technologie!

Europese concurrentiekracht

In dat kader bespraken we drie essentiële onderwerpen: de wereldwijde concurrentiekracht van Europa (introductie door Roger Dassen, CFO van ASML), het stimuleren van digitalisering en duurzaamheid in Europa (introductie door Holger Lösch, plaatsvervangend directeur van  het Bundesverband der Deutsche Industrie - BDI), en als derde stond het Europese gelijke speelveld (introductie door Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW) op de agenda.

Mijn take away van deze roundtable is duidelijk: het is nu meer dan ooit noodzakelijk om de interne markt te versterken en nog nauwer samen te werken. De urgentie was bij iedereen duidelijk: het voeren van gezamenlijke industriepolitiek is essentieel, en verschillen tussen landen moeten we minimaliseren. Dit is in lijn met de conclusie in het van de week uitgekomen Letta rapport: De EU is te gefragmenteerd en verliest zo de economische slag.

Together for a Smart & Sustainable Future

Vervolgens deden we onder begeleiding van techhond Lass-e met minister Adriaansens een leuke tour door het NL Paviljoen. We maakten kennis met deelnemers en FME-leden die onder de slogan ‘Together for a Smart & Sustainable Future’ hun innovaties aan het internationale publiek presenteerden in het paviljoen.

In het kader van de Europese industriepolitiek sprak ik op de beurs ook met Javier Ormazabel, president van Orgalim, onze Europese koepelorganisatie. Daarnaast sprak ik met Brigitte van den Berg, wethouder van Beverwijk en kandidaat-Europarlementariër. Want alleen als verenigd Europa kunnen we het opnemen tegen de VS en China.

Upgraden relatie

Mijn dag werd afgesloten met een diner dat werd georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Duitsland. Onze gastheer Ronald van Roeden is een superambassadeur, die zich enorm inzet voor het versterken van de Duits-Nederlandse relatie. We willen onze bilaterale relatie upgraden en niet alleen een handelspartner zijn, naar ook een innovatiepartner. Aan tafel heb ik onder andere met Siegfried Russwurm, de president van BDI, van gedachten gewisseld over de haperende Duitse economie. Dit is zorgwekkend gezien Duitsland als een soort ‘engine room’ van Europa functioneert. Siegfried roept op dat de Duitse regering nu echt actie moet ondernemen om de zwakte van hun economische situatie tegen te gaan en het tij te keren. De inkomsten uit de industrie dalen immers al drie kwartalen, de export zakt in en de Duitse regering is aan het bezuinigen om het begrotingsgat te dichten.

Kortom: een vruchtbare en energieke eerste dag van de Hannover Messe!

 

* Aan de CEO Roundtable namen deel: Micky Adriaansens (ministerie Economische Zaken en Klimaat), Ingrid Thijssen (VNO-NCW), Ronald van Roeden (NL ambassade in Duitsland), Markus Hess (Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Tjerk Opmeer(ministerie Economische Zaken en Klimaat), Volker Treier (DIHK), Holger Lösch (BDI), Dirk de Bilde (Siemens Nederland), Nikolaus Valerius (RWE Energy), Patrick Incoletti (Bosch Benelux), Roger Dassen (ASML), Peter Paul van Voorst tot Voorst (Skoon Energy), Jeannine Peek (Topsector ICT), Marc Hendrikse (Topsector HTSM), Fréderic Dildei (STF Gruppe), Theo Henrar (FME).

Bekijk alle foto's van dag 1 op de Hannover Messe

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten