arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Wordt IJmuiden de Esbjerg van Nederland?

1 februari 2023
Theo bezoek Zeehaven IJmuiden

In mei vorig jaar vond de North Sea Wind Summit plaats in Esbjerg, Denemarken. Ik heb daar toen deelgenomen aan een top over windenergie op de Noordzee. Tijdens deze top werd onder andere door de ministers-presidenten en ministers voor klimaat en energie van Denemarken, Duitsland, België en Nederland gesproken over het bereiken en verhogen van de ambities ten aanzien van de winning van windenergie op de Noordzee.

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Tijdens deze top heb ik goede contacten gelegd met Deense ambassadeur Jarl Frijs-Madsen. Zowel Denemarken als Nederland zetten immers volop in op de energietransitie, en we focussen daarbij sterk op de mogelijkheden van windenergie.

Uitnodiging

Daarom heb ik de Deense ambassadeur uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Zeehaven IJmuiden. We werden daar vandaag hartelijk ontvangen door Peter van de Meerakker, de algemeen directeur van de zeehaven. De ambassadeur had zijn collega’s collega’s Mikkel Vibæk Jensen en Thor Eriksen meegenomen, en ik werd vergezeld door mijn collega’s Anne-Jaap Deinum, Robert van Beek en Aafke Mak.

Zeehaven IJmuiden

Peter gaf ons een indrukwekkende presentatie over de zeehaven, die een toegevoegde waarde heeft van € 2,4 miljard en 25.000 banen. Hij gaf aan dat de haven zich richt op food, leisure, materials en energie, en zoomde daarbij vooral in op het laatste. De energietak is enorm groeiende en de haven heeft de ambitie om het Esbjerg van Nederland te worden. 

Energietransitie

Er is enorme potentie voor de ontwikkeling van offshore windenergie: 21 gigawatt voor 2030. Dit betekent dat de zeehaven volop moet inzetten op het ontwikkelen van een groeiende energiehaven. We zijn momenteel in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om dit proces te versnellen, wat essentieel is als Nederland haar ambities met betrekking tot de energietransitie op tijd wil waarmaken. 

Tijdens het bezoek merkte de ambassadeur op dat er al veel Deense bedrijven aanwezig zijn in de haven en dat er ook veel potentie ligt voor andere Deense bedrijven.

Na dit, winderige, maar zeer geslaagde bezoek willen zowel de ambassade als FME en de Zeehaven IJmuiden een vervolgafspraak om deze ingezette koers te vervolgen.

Lees ook mijn eerdere blog over de summit in Esbjerg

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten