arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Onorthodoxe maatregelen om arbeidstekorten op te lossen

6 juni 2023
Theo Henrar

De industrie heeft te maken met een groot tekort aan goed geschoolde medewerkers. Het is dan ook niet voor niks dat ik, direct na mijn aantreden bij FME, zocht naar onorthodoxe maatregelen om de tekorten op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat we niet langer met kleine oplossingen kunnen komen. De sector investeert immers al jarenlang in techniekpromotie, bedrijfsvakscholen, techniekpact en nog veel meer. Maar het helpt te weinig. Als we nu niet ingrijpen blijven veel ambities van het kabinet en onze bedrijven papieren plannen. De verduurzaming en energietransitie zullen vastlopen.

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Verandering vereist intensieve samenwerking. Daarom heeft FME, samen met andere belangenverenigingen en de vakbonden, een baanbrekend Aanvalsplan Techniek gemaakt. En natuurlijk is het boter bij de vis: we investeren jaarlijks € 50 miljoen, 10 jaar lang in dit plan. In het groene en digitale banenplan van de overheid bouwen de ministeries voort op ons aanvalsplan en belooft de overheid dit bedrag te matchen. Daarmee komen we uit op € 1 miljard voor de komende 10 jaar. Zo kunnen we echt een verschil gaan maken.

Hoe gaan we dit doen?

We starten gelukkig niet bij nul. We hebben als technische branches een infrastructuur om trots op te zijn: met mooie opleidingsbedrijven, bedrijfsscholen, fieldlabs, hybride docenten, opleidings- en ontwikkelingsfondsen en nog veel meer. Als we die infrastructuur nog beter over de sectoren heen met elkaar verbinden en een extra boost geven, kunnen we veel bereiken. 

Ons plan is om de instroom van technici te verdubbelen en de uitstroom te minimaliseren. Daarvoor moet een nieuw arbeidsmarktsysteem worden opgetuigd. Vanuit een centrale plek organiseren we heldere loopbaanpaden – met ondersteuning – naar het leren en werken in de techniek. Starters, nieuwkomers en ervaren mensen, krijgen een tienjarige werk- en ontwikkelgarantie.

'Ieder voor zich' is niet meer van deze tijd

Ook willen we structureel samenwerken met het beroepsonderwijs in regionale hubs. Daar moet iedereen terecht kunnen om te leren, werken en innoveren in de techniek. Dat komt nu in de regio’s mondjesmaat van de grond, maar is vaak te gefragmenteerd en subsidie-gedreven. Bedrijven moeten inzien dat ze in dit soort samenwerkingen moeten investeren. 'Ieder voor zich' is niet meer van deze tijd. We willen in de hubs echt het beste van het beste bieden, met ervaren docenten die zowel in de praktijk werken als lesgeven, in praktijklokalen met state-of-the art technieken en apparatuur. Onze vakmensen moeten zich uitgedaagd voelen om nieuwe dingen uit te proberen als ze in deze centra rondlopen.

Techniek is aantrekkelijk voor iedereen en dat moeten we veel meer laten zien. In de techniek kun je echt bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Het werk is uitdagend en betaalt goed. Nergens zijn er zo veel vaste banen als in onze sector. Door samen te werken als technische branches, en met het onderwijs als partner, kunnen we daar grote slagen in maken.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we hiermee echt het verschil kunnen maken voor de toekomst van Nederland!

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten