Het aanbieden van een stageplaats

Veel bedrijven in de technologische industrie kampen met een tekort aan medewerkers,. Dat kan nu tijdelijk minder zijn, maar we weten dat de techsector na de coronacrisis tegen grote tekorten aan gekwalificeerde medewerkers aan zal lopen. Daarom kan het voor jouw bedrijf interessant zijn om zelf iemand op te leiden via de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) of om een stage aan te bieden via de BOL (Beroeps Opleidende Leerweg). Bijkomend voordeel: nieuwe instroom zorgt ook voor een frisse blik binnen je bedrijf en dat helpt bij de ontwikkeling van je bedrijf en je medewerkers.

Hoe word ik een erkend leerbedrijf?

Om een stagiair officieel op te mogen leiden voor een diploma moet je bedrijf een erkend leerbedrijf zijn. Deze erkenning kun je aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dat kan online op de website van de SBB. Je aanvraag wordt in behandeling genomen door een adviseur praktijkleren en vervolgens neemt hij/zij contact op om de aanvraag te bespreken. SBB heeft toegezegd dat deze aanvragen snel afgehandeld zullen worden. Je moet rekenen op een termijn van twee a drie weken.

Hoe kan ik een stage aanbieden?

Ben je een erkend leerbedrijf? Dan kun je op stagemarkt.nl een stageplaats of leerbaan aanbieden.

Hoe kan ik mijn stagiair goed begeleiden?

Als je een stagiair opleidt is het natuurlijk belangrijk dat je de stagiair ook goed kunt begeleiden en dat je weet wat hij moet leren. SBB biedt daar ondersteuning bij. Zo zijn er gratis trainingen (ook via e-learning) voor degene die de student gaat begeleiden.

Welke regels gelden voor stagiairs?

Voor stagiairs in de BBL gelden over het algemeen dezelfde regels als voor gewone medewerkers. Soms gelden andere regels, bijvoorbeeld bij beloning en sociale zekerheid. Stagiairs hebben daarnaast een stageovereenkomst in plaats van een arbeidsovereenkomst. Voor sommige buitenlandse stagiairs gelden extra regels. Voor een BOL stage wordt je geacht een (kleine) stagevergoeding te betalen.

De school is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de stageplaats en zal met overleggen over de aanpak van de stage en de begeleiding.

Tegemoetkoming in de kosten

Met de Subsidieregeling praktijkleren kun je van de overheid een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor de begeleiding van een leerling of student. Deze vergoeding is maximaal 2.700 euro per jaar per BBL-leerling). De overheid biedt geen vergoeding voor het opleiden van een BOL-stagiair.

Bedrijven aangesloten bij A+O Metalektro kunnen een vergoeding aanvragen voor zowel de BBL stagiair als de BOL stagiair. Ook andere O&O fondsen in de techniek (Wij Techniek en OOM) bieden dergelijke vergoedingen.