arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

VVD Kamerlid Smals bezoekt Tata Steel en Tata Steel Academy

11 december 2019

Hoe veel BBL’ers lopen er bij Tata Academy rond? Welke opleidingen worden aangeboden? Hoe kunnen we beter omgaan met alcohol, drugs en medicijnen beleid? Deze onderwerpen stonden centraal tijdens een bezoek van VVD Kamerlid en woordvoerder op MBO en Arbo, Bart Smals aan Tata Steel en Tata Academy.

Op 9 december bracht FME samen met VVD Kamerlid Bart Smals een bezoek aan Tata Steel en de Academy van Tata Steel. Van de 9.000 professionals die bij Tata Steel in IJmuiden werken, begonnen maarliefst 4.000 hun carrière als leerling bij de bedrijfsschool: de Academy van Tata Steel. Sinds de oprichting in 1939 zijn hier ruim 13.000 mensen opgeleid.

"Onze bedrijfsschool is een must have"
- Fabienne Hendricks, Hoofd van de Academy van Tata Steel.

Per jaar lopen er zo’n 340 BBL’ers rond in de vakgebieden procestechniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Ook staat het opleidingscentrum nauw in contact met de omgeving, zo kunnen basisschoolleerlingen kennis maken met techniek en wordt de samenwerking met de regio gezocht via Techport. Techport is een netwerk bestaande uit ondernemers, scholen, gemeenten, provincie en regionale partners uit de regio die zich samen sterk maken voor de toekomst van de duurzame en innovatieve regio. “Techpoort is een interessante ontwikkeling, als politiek moeten we ervoor zorgen dat initiatieven die door de markt én de onderwijssector worden gesteund de ruimte krijgen”, aldus Bart Smals. Technici moeten zich blijven ontwikkelen en scholen, omdat technische ontwikkelingen nu eenmaal niet stilstaan. Van oudsher biedt de Academy van Tata Steel daarom ook een breed scala aan technische vakopleidingen, bedoeld om medewerkers op een adequaat niveau te houden. Denk bijvoorbeeld aan meet- en regeltechniek, pneumatiek/hydrauliek, metaalkunde, logistiek en proces- en productkunde.

Tijden het bezoek werd er gesproken over het belang van de BBL opleidingen, niet alleen bij Tata Steel, maar voor onze gehele sector. Het aantal leerplaatsen voor BBL-studenten waarvoor subsidie praktijkleren is aangevraagd is sterk toegenomen. Dat is goed nieuws. Wij stimuleren de BBL in alles wat we doen. Leerbedrijven hebben over schooljaar 2018-2019 voor 11% meer leerplaatsen subsidie aangevraagd vergeleken met het schooljaar 2017-2018. Door de groei van het aantal aanvragen is de verwachting dat per leerplaats net als in 2018 minder dan het maximaal beschikbare bedrag van € 2.700,- wordt uitgekeerd. Voor schooljaar 2019-2020 verwachten we 125.000 BBL plekken met subsidieaanvraag. Dat leidt tot een gemiddeld bedrag van subsidie praktijkleren van € 1.900 à 1.950 euro. Dat scheelt een bedrijf dus zo’n 800 euro.

“De subsidie praktijkleren is een mooi middel om MKB’ers ook de kans te geven om jong getalenteerd personeel aan te trekken en op te leiden, maar zeker ook om jongeren met een droom een mooi arbeidsperspectief te bieden. Win-win” – Bart Smals, VVD Kamerlid.

Bezoek tata

Veiligheid voorop

Kamerlid Smals kreeg een rondleiding op het fabrieksterrein en de warmbandwalserij, een gigantische fabriekshal met een denderende machinerie waarover gloeiende plakken staal worden getransporteerd en gewalst. In de warmbandwalserij worden plakken staal van 22,5 cm dik en 8 tot 12 meter lang uitgewalst tot diktes variërend van 1,5 mm tot 20 mm. Aan het einde van de walssectie wordt het staal met een snelheid van wel 70 km/uur opgerold.

Veiligheid staat bij Tata Steel centraal, vanaf de opleiding tot de werkvloer wordt dit bij iedereen ingeprent. Ook voor FME zijn veilige arbeidsomstandigheden, waaronder veilig werken met gevaarlijke stoffen, een topprioriteit. Wij hebben naast het stoffenbeleid, ook gesproken over de knel waar werkgevers in kunnen zitten door de beperkingen die zij door de Autoriteit Persoonsgegevens op basis van de privacywetgeving krijgen opgelegd wanneer het gaat om de verwerking van de gezondheidsgegevens van medewerkers.  

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten