arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Certificaten van oorsprong en REX

FME College
Exclusief voor leden

Het opstellen van een certificaat van oorsprong gaat vaak gepaard met een hoop ingewikkelde regelgeving. Dat zie je zeker bij transacties met het VK, na de brexit. Laat je dus goed informeren en leer op een efficiënte manier met de materie om te gaan

Inleiding

Steeds meer landen treffen handelsmaatregelen om de eigen markt te beschermen en daarmee de eigen markt te stimuleren. Deze landen stellen voor de invoer en uitvoer van goederen een oorsprongsdocument verplicht om de afkomst van goederen te kunnen vaststellen. Daarnaast spelen politieke redenen een rol en wordt het document gevraagd in het Internationale betalingsverkeer (L/C).

Met sommige oorsprongsdocumenten (EUR.1) krijgt zelfs de klant tariefpreferentie, de importeur krijgt hierdoor vrijstelling op het douanerecht. Hierdoor worden je producten aantrekkelijker voor de klant vanwege een gunstiger inkoopprijs. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van de verklaringen (factuurverklaringen en/of REX-attesten, zoals het geval is bij het handelsakkoord met het VK). Deze verklaring geeft ook recht op een lager invoertarief maar leidt bij verkeerd gebruik vaak tot vervelende financiële gevolgen.

Programma

  • Wat zijn oorsprongsdocumenten en factuurverklaringen, ATR en REX?
  • Hoe bepaal ik de oorsprong van mijn product en welk bewijs hoort hierbij?
  • Wat is een factuurverklaring?
  • Wanneer is een oorsprongsdocument correct ingevuld?

De workshop wordt uitgevoerd door evofenedex.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten