arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Halfgeleiders als nieuwe olie van onze economie en samenleving

22 juni 2022
Groepsfoto Tag der Industrie

Gisteren vond de Duitse ‘Tag der Industrie’ plaats in Berlijn. Dit was de uitgelezen kans om - als vervolg op het Duits-Nederlandse Innovatie- en Technologiepact - de belangrijkste Duitse en Nederlandse belanghebbenden bij elkaar te brengen en een dialoog aan te gaan om de wederzijdse afhankelijkheden te beheersen en de veerkracht van Europese industrieën te vergroten. Als voorzitter van FME en Smart Industry nam ik daarom met mijn collega’s Ingrid Thijssen van VNO-NCW, Marc Hendrikse van de topsector HTSM en Siegfried Russwurm van het Duitse BDI deel aan een rondetafelbijeenkomst over Europese open strategische soevereiniteit en micro-elektronica.

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Aan tafel zaten zowel de ondertekenaars van het pact als de belangrijkste spelers van de micro-elektronicawaardeketen, waaronder minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Udo Philipp, de Duitse staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat. We bespraken hoe we gezamenlijk Europese open strategische soevereiniteit kunnen borgen met een doordacht beleid.

Essentieel voor de toekomst van Europa

Met de ondertekening van het Pact in 2021 hebben Duitsland en Nederland benadrukt dat innovatie een belangrijke rol speelt bij het realiseren van dit effectieve beleid. Micro-elektronica en halfgeleiders spelen hierin een belangrijke rol en daarom zijn deze sleuteltechnologieën essentieel voor de toekomst van Europa. Sommigen noemen halfgeleiders zelfs de ‘nieuwe olie van onze economie en samenleving’.

Het bekende voorbeeld voor een Duits-Nederlandse samenwerking op hoog niveau, is de manier waarop het Nederlandse ASML samen met het Duitse Zeiss en Trumpf op het hoogste niveau aan innovatie werkt. Dat is een ecosysteem voor deze technologie in de semiconductor industrie. We hebben besproken hoe we dit soort samenwerkingen kunnen stimuleren, maar ook of we elkaar kunnen versterken rondom bijvoorbeeld quantummechanica. En kunnen we dat breder maken? Kunnen Duitsland en Nederland samen een voortrekkersrol nemen voor Europa?

Door dit samen te onderzoeken, hopen we een gemeenschappelijk perspectief te ontwikkelen over hoe deze essentiële strategische soevereiniteit voor de toekomst veilig kan worden gesteld.

Ik wil tenslotte Marc Hendrikse hartelijk bedanken voor zijn fantastische begeleiding van de discussie aan tafel. Hierdoor hebben we geweldige stappen kunnen maken.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten