arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Innoveren in foodindustry - voedselveilig 3D-printen een must

16 april 2021
3D

3D-printen biedt producenten in de voedingsmiddelenindustrie uitkomst wanneer zij snel willen innoveren. Binnen de branche moeten zij voldoen aan een hoge standaard van eisen en regels. Met de nieuwste 3D-printmaterialen kunnen snel stappen worden gezet. Zo kan er binnen no-time een onderdeel van een machine worden aangepast of vervangen of prototypes worden ontwikkeld. Het 3D-printen van onderdelen maakt het bovendien mogelijk om kleine voorraden te houden.

“De opkomst van Smart Industry binnen de foodsector is niet meer te stoppen. Foodbedrijven zullen dan ook steeds meer te maken krijgen met robotisering, automatisering en digitalisering van processen. Met de inzet van Additive Manufacturing kan de voedingsmiddelenindustrie nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen.” vertelt Frank Elbersen, Sales Engineer bij Oceanz 3D Printing. ‘Voedselveilig 3D-printen’ heeft zich bewezen als een must voor de voedingsmiddelenindustrie, zowel voor food- als agritech. Frank legt uit: “Voor food-toepassingen kunnen enkel 3D-printmaterialen worden gebruikt die bedoeld zijn voor voedselcontact en gecertificeerd zijn voor voedselveiligheid. Voor elke toepassing wordt aan de hand van een aantal criteria het juiste materiaal geselecteerd”.

Veiligheid voorop

Hij geeft aan dat dit geldt voor diverse technologische oplossingen en ontwikkelingen in de Agri- en Foodtechsectoren. "Goede voorbeelden zijn de productie van (aangepaste) machineonderdelen, grippers, nozzels (spuitmond), prototypes, robots en drones en over het maken van complexe of organische vormen. Dankzij de ontwerpvrijheid van 3D-printen, is het produceren van aangepaste onderdelen en complexe of organische vormen heel goed mogelijk. Dit kan zeer aantrekkelijk zijn voor voedsel-gerelateerde toepassingen. Wanneer 3D-geprinte onderdelen in contact komen met voedsel, dient wel rekening gehouden te worden met veiligheid en voorschriften. Om een voedselveilig geprint product te leveren, zijn voedselveilige (food grade) materialen noodzakelijk”.

3D-geprinte nozzles met bepaalde ruwheidswaarde

De materialen konden in het verleden soms een uitdaging zijn. “Onlangs kregen we een aanvraag voor een spuitmond. Voor een dergelijke nozzle kunnen allerlei wensen zijn. De kracht van 3D-printen is vormvrijheid en snelheid. Daarnaast kunnen we qua materiaal ook de vraag krijgen of we een hele gladde nozzle (geringe RA-waarde) kunnen leveren, zodat deze goed te reinigen is. Een ander wil wellicht een heel sterk materiaal omdat er gewerkt wordt met suiker (wat een schurend effect heeft). Het nieuwste materiaal (Oceanz PA11 Food Grade Blue) is uitermate geschikt voor al dit soort toepassingen.”

Richtlijnen

“Om een voedselveilig 3D-geprint product te leveren, moet het materiaal geschikt zijn volgens een Europese wetgeving (EC 1935/2004) en geproduceerd zijn volgens de EC richtlijn 2023/2006 (Good Manufacturing Proces: GMP). Het materiaal is daarmee veilig voor productie met consumptie-doeleinden en mag in contact komen met voedsel. Die GMP is zeer uitgebreid. Zo moeten we kunnen herleiden waar de grondstoffen die wij gebruiken vandaan komen. We registreren onze processen tot in de kleinste details. Zo weten we precies waar, wanneer en hoe de 3D-geprinte producten zijn gemaakt. Op die manier kunnen wij een certificaat afgeven op 3D-geprinte producten en voldoen aan de strenge wetgevingen. “

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten