arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

ABB, Technische Unie en Legrand gaan samen met BlueCity en ENGIE circulaire oplossingen ontwikkelen

6 december 2018
ENGIE

ABB, Technische Unie en Legrand zijn samen met BlueCity en ENGIE de uitdaging aangegaan om binnen 150 dagen twee nieuwe circulaire producten en/of diensten te ontwikkelen. Deze kunnen binnen 1 à 2 jaar op de markt komen. Waar nu ketenpartners vaak de kaarten nog dicht tegen de borst houden wordt er nu actief samengewerkt om dit ambitieuze doel te kunnen bereiken.

Circulaire economie

We hebben een circulaire economie nodig. Grondstoffen die letterlijk op raken, het collectieve doel om de impact op ons klimaat drastisch te verlagen, veranderende regelgeving én een groeiend economisch potentieel geven reden genoeg om daar nu mee aan de slag te gaan. Juist met die producten en diensten die in grote getalen worden gebruikt binnen de technische dienstverlening én veel impact hebben op het milieu.

Living Lab Bouwstof

Deze spurt naar circulaire producten of diensten heet het Living Lab Bouwstof, een initiatief van BlueCity én ENGIE. BlueCity is een circulaire hub met als doel om de circulaire economie te versnellen. ENGIE neemt de leiding in duurzame verandering en ziet dat de vraag naar circulaire producten en diensten stijgt, maar ze mist nu nog afdoende circulaire oplossingen die ‘op de plank’ liggen. Samen ontwikkelden ze een proces om met partijen in de keten écht aan de slag te gaan. De deelnemers ABB, Technische Unie en Legrand kwamen eerder tot een strategisch relevante circulaire doelstelling en hebben sinds kort multidisciplinaire teams volledig vrij gemaakt om nieuwe oplossingen te kickstarten. Dit team is aangevuld door experts vanuit ENGIE en BlueCity. Bovendien worden de oplossingen actief gechallenged door een fictieve klant, Schiphol (Real Estate), met een duidelijke duurzaamheidsambitie. Ondertussen zijn 35 mensen hard aan het werk om dit ambitieuze doel te behalen. Binnen een spannende 100 dagen worden prototypes doorontwikkeld. De voortgang zal in maart 2019 feestelijk gepresenteerd worden in BlueCity.

Te weinig circulaire oplossingen

Afval is een grondstof in verkeerde handen. Binnen een volledig circulaire economie bestaat geen afval en vervuiling. Producten en grondstoffen worden zo lang en hoogwaardig mogelijk gebruikt én de natuur krijgt genoeg tijd om grondstoffen terug te laten groeien. Daar zijn we nu nog niet helemaal, maar deze ontwikkeling is wel op stoom. Denk aan de nieuwe 'Light as a Service' ledverlichting voor de nieuwe lounge 2 van Schiphol, een circulaire licht oplossing bedacht door Philips Lighting en ENGIE Services. Maar ook binnen BlueCity waar bestaande materialen worden gebruikt om een subtropisch zwemparadijs als circulaire stad te ontwikkelen, met een enorme CO² besparing als gevolg. Dankzij Living Lab Bouwstof kunnen we in maart 2019 twee impactvolle voorbeelden toevoegen aan deze lijst.

ENGIE

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten