arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Allereerste 3D-geprinte scheepsschroef

13 september 2017
Damen

Scheepsbouwer Damen heeft ’s werelds allereerste 3D-geprinte scheepsschroef gefabriceerd, die alle kwaliteitskeuringen heeft doorstaan. De vierhonderd kilo zware schroef is geprint bij RAMLAB, een experimentele werkplaats met 3D-metaalprinters op het RDM-terrein in de Rotterdamse haven. Damen is, met onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, aanjager van dit eind vorig jaar in gebruikgenomen RAMLAB.

Volgens Damen betekent het doorstaan van de keuringen een mijlpaal in het onder de knie krijgen van de nog jonge techniek. Een metaalprinter brengt het materiaal laagje voor laagje aan, waardoor de eigenschappen anders zijn dan die van een conventioneel gegoten scheepsschroef, zegt Kees Custers van scheepswerf Damen. De schroef is geprint met een mengsel van nikkel, aluminium en brons.

In de scheepvaartindustrie wordt veel verwacht van het printen van onderdelen. Bij motorpech is ‎de beschikbaarheid van reserveonderdelen een probleem. Werven hebben bijna nooit de juiste onderdelen op voorraad en nieuw gieten kost maanden. Een metaalprinter kan in enkele dagen het onderdeel maken. Er zijn zelfs scheepvaartbedrijven die een metaalprinter aan boord willen hebben, zodat het schip voor reparatie niet eens meer naar een werf hoeft.

De nu gefabriceerde schroef is nog steeds een prototype, maar deze propeller zou onder een sleepboot kunnen. De komende maand wil Damen nog een scheepsschroef printen. "Deze willen we daadwerkelijk onder een van onze sleepboten monteren", zegt Custers.

Bron: maritimetechnology.nl

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten