arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Auping lanceert fabriek voor circulaire matrassen

26 februari 2024
Auping

Op 6 februari onthulde Auping een stap in duurzame productie: een gloednieuwe fabriek die zich toelegt op de vervaardiging van circulaire matrassen. Deze innovatieve productiefaciliteit belooft een continue stroom van matrassen waarvan elk exemplaar, na zijn gebruikscyclus, volledig gerecycled kan worden. Jan-Joost Bosman, CEO Auping: “Door de gesloten kringloop kunnen we van dezelfde hoeveelheid materiaal wel zes tot acht keer matrassen maken.”

In 2020 bracht Auping zijn eerste circulaire matras voor de consumentenmarkt uit, een innovatief product samengesteld uit slechts twee recyclebare materialen: staal en polyester. Voorheen werden deze matrassen met de hand gemaakt, maar met de opening van deze nieuwe fabriek is dat verleden tijd. De productie is nu geautomatiseerd en grotendeels gerobotiseerd. In de nieuwe fabriek van Auping rolt in de toekomst elk moment een op maat gemaakt circulair matras van de band.

“We zien dat de consument er steeds vaker om vraagt.”

“Een paar jaar geleden bewezen we al dat het mogelijk is om van staal en polyester een comfortabel matras te maken dat je aan het eind van de levensduur kunt recyclen”, zegt Bosman. “Toen we beseften dat het kon, vonden we ook dat het moest. De komende jaren gaan we ons circulaire matrassenassortiment uitbreiden en zullen deze de traditionele matrassen volledig gaan vervangen.”

Geen nieuwe materialen nodig

De productie van circulaire matrassen verloopt voorspoedig, maar circulariteit wordt pas echt bereikt wanneer er geen nieuwe materialen nodig zijn. “We hebben één keer nieuw materiaal nodig om een circulair matras te maken”, zegt Bosman. “Naast onze productielijn hebben we een retoursysteem opgetuigd. Onze circulaire matrassen krijgen een apart label, waardoor ze in de toekomst na gebruik terechtkomen bij onze eigen deassemblagepartners. Daar worden de matrassen uit elkaar gehaald en de materialen gescheiden. De gescheiden materialen gaan terug naar de leverancier waar ze worden gerecycled tot grondstoffen. Deze grondstoffen kunnen weer in onze fabriek gebruikt worden om nieuwe matrassen te maken. Dit proces kunnen we met eenzelfde kwaliteitsniveau zes tot acht keer herhalen. Ervan uitgaande dat een matras acht tot tien jaar meegaat blijven we dus tot tachtig jaar dezelfde grondstoffen benutten."

Kennis en ervaring delen

Auping streeft er ook naar om zijn circulaire technologie actief te delen met andere matrasfabrikanten. Het doel is om meer merken aan te moedigen om de mogelijkheden van de nieuwe fabriek te benutten. Echter, Bosman erkent dat dit proces minder snel verloopt dan gehoopt. “Er zijn vooralsnog maar weinig matrasfabrikanten in Europa die inzetten op het verduurzamen van het assortiment. De overtuiging van de noodzaak hiervan begint bij het management. Maar omdat deze manier van produceren nieuw is en de kosten hoger liggen, zijn producenten nog terughoudend.”

Consument opvoeden

Desondanks is Bosman vol vertrouwen dat circulaire matrassen de weg naar de toekomst markeren. “We zien dat de consument er steeds vaker om vraagt. Met onze kleine schaal kunnen we de consument deels opvoeden over de omvang van het afvalprobleem van matrassen. Tegelijkertijd is duurzaamheidswinst niet het eerste wat we naar de consument communiceren. Een matras moet in de eerste plaats gewoon lekker liggen.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten