arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Belangrijk signaal Rabo met deelname in high-tech fonds

2 maart 2020

FME is verheugd dat Rabobank deelneemt in het tweede investeringsfonds van Innovation Industries. Hiermee komt broodnodig kapitaal beschikbaar voor de complexe doorgroeifase van veelbelovende Nederlandse technologiebedrijven. FME moedigt andere (financiële) partijen aan om het voorbeeld van Rabo Corporate Investments te volgen.

Onder andere het Topteam HTSM heeft zich in de afgelopen periode sterk gemaakt voor het grote belang van voldoende kapitaal en steun voor kapitaalintensieve kennisgedreven start- en scale-ups. Deze bedrijven moeten doorgaans fors investeren in kennis en faciliteiten en doorlopen een lang ontwikkelingsproces voordat zij kunnen industrialiseren. Voor deze langere groeifase is het een lastige opgave om voldoende geld aan te trekken. Dit beperkt de economische en maatschappelijke impact van bedrijven. Bovendien groeit het risico dat strategisch belangrijke technologieën naar het buitenland verdwijnen en verliezen ondernemers kostbare tijd die zij ook in de ontwikkeling van hun bedrijf kunnen steken. Om deze redenen is behoefte aan investeerders die zowel smart (technologisch verstand en kennis van de markt) als patient (langere route naar de markt) zijn.

Innovation Industries, dat in 2016 is gestart en pensioenfondsen PME en PMT als belangrijkste investeerders heeft, richt zich specifiek op technologiebedrijven in de agri-tech, medische technologie en hightech. Behalve Rabobank zijn ook vier Nederlandse technische universiteiten en TNO ingestapt in het tweede fonds. Daarmee krijgt Innovation Industries in totaal 250 miljoen euro onder management.

Innovation Industries investeerde de afgelopen jaren al in zestien technologiebedrijven. Met het resultaat uit de nieuwe fundraisingronde (175 miljoen euro) hoopt het fonds nog eens vijftien veelbelovende bedrijven te kunnen helpen met een investeringsmaximum van 25 miljoen euro per onderneming.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten