arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Bezoek minister van Economische Zaken Henk Kamp aan DEMCON

10 april 2017
DEMCON

Maandag 10 april bezocht minister van Economische Zaken Henk Kamp in Enschede high-end technologieleverancier DEMCON. De minister liet zich uitgebreid informeren over uiteenlopende, ook internationale projecten van de hightech onderneming op Kennispark Twente. Dit jaar verwacht het bedrijf een omzetstijging te realiseren van 40% en te groeien met 100 nieuwe medewerkers. Daarmee blijft de groeiversnelling van DEMCON aanhouden. Na een ronde door het bedrijf sprak de minister met directeur Dennis Schipper, die de plannen voor verdere groei en internationale expansie uit de doeken deed.

Diversiteit aan projecten

Een aansprekend medisch project van DEMCON betrof de robot voor naaldplaatsing bij diagnostiek en behandeling van leverkanker. De Groningse chirurg Koert de Jong heeft onlangs succesvol de eerste testen uitgevoerd met dit snelle, efficiënte en patiëntvriendelijke systeem. Een bijzondere opdracht, onder hoge druk, was die voor de Koninklijke Nederlandse Munt (‘De Munt’). Binnen een maand wist DEMCON in Chili een werkende muntensorteermachine op te leveren die De Munt hielp bij het oplossen van een kwaliteitsprobleem met een grote zending Chileense munten. In de incubator van DEMCON toonde start-up Bond High Performance 3D Technology het prototype van een 3D-printer voor hoogwaardige kunststof. Dankzij een uniek procédé lonken industriële toepassingen van 'high-performance plastic'-producten in lucht- en ruimtevaart, olie & gasindustrie en matrijzenbouw. Tot slot kreeg minister Kamp een impressie van de productiemogelijkheden bij DEMCON. Op dit moment wordt onder meer een medisch product in hoge aantallen voor een grote klant uit het Verre Oosten gefabriceerd.

"Groeiversnelling in hightech geeft inspiratie."

Groeiplannen

De incubator is onderdeel van de groeistrategie van DEMCON. In deze ‘broedplaats’ vinden startende en gevestigde hightech bedrijven de optimale omstandigheden voor ontwikkeling en groei. DEMCON verzorgt voor hen onder meer ontwerpondersteuning, huisvesting, lab- en productiefaciliteiten en desgewenst een financiële injectie. Op hun beurt bieden de deelnemers DEMCON nieuwe kennis en mogelijke ingangen op nieuwe markten. De groei van de bedrijven in de incubator en van DEMCON zelf heeft de aanzet gegeven tot planontwikkeling voor de DEMCON Innovatie Campus. Deze krijgt gestalte op Kennispark Twente en moet een brug slaan tussen het hoofdkantoor en de Universiteit Twente. "We willen dit gebied door een kwaliteitsimpuls weer een hightech uitstraling geven, zodat onze hoogopgeleide werknemers en die van andere bedrijven er graag werken en verblijven", aldus Dennis Schipper. Inventarisaties van de ruimtebehoefte en architectonische schetsen zijn inmiddels gemaakt; Schipper lichtte voor minister Kamp een tipje van de sluier op. In nieuwe en gerenoveerde panden op de DEMCON Innovatie Campus gaan zich zowel DEMCON-onderdelen als andere groeiende technologiebedrijven vestigen met kantoren en productiefaciliteiten. De renovatie van een eerste pand is gestart en voor de zomer neemt er al een bedrijf zijn intrek.
 

Tekort aan talent

Belangrijkste bottleneck voor de verwachte groei van DEMCON - Schipper spreekt van 40% meer omzet en 100 nieuwe medewerkers dit jaar - is het tekort aan hoogopgeleid technisch talent. "Het vinden van goede mensen blijft mijn grootste zorg. Het aantal nieuwe studenten neemt inderdaad toe, mede dankzij het landelijke Techniekpact. Maar het is zuur dat er nu her en der studentenstops voor technische studies zijn gekomen. Ik pleit ervoor die studentenstops zoveel mogelijk te voorkomen en de inzet voor het Techniekpact te verdubbelen. Wij voelen de urgentie nog dagelijks, want alle hightech bedrijven zijn op zoek naar die talenten. Het is een belangrijke reden waarom we naast Eindhoven, waar nu al meer dan 70 mensen werken, recent ook in Delft en Groningen vestigingen hebben geopend. Deze nevenvestigingen dragen, samen met die in Duitsland, bij aan onze groei." Met zijn pleidooi richting Henk Kamp hoopte Dennis Schipper indirect de boodschap op de agenda van bijna-naamgenoot en informateur Edith Schippers te laten belanden.

Minister Kamp toonde zich na afloop van het bezoek enthousiast: "DEMCON is een mooi voorbeeld van een bedrijf van Twentse oorsprong dat binnen een paar jaar is uitgegroeid tot een belangrijke internationale technologieleverancier. Dit snelgroeiende bedrijf is in staat om complexe hightech oplossingen te bedenken voor onder meer de medische wereld en de markt van de machinebouw en deze om te zetten in succesvolle producten. Dit toont wederom aan dat het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van innovatie en concurrentiekracht tot de wereldtop behoort."

De bewindsman vervolgt: "De groei die een bedrijf als DEMCON doormaakt laat zien dat de vraag naar slimme, vakbekwame technici toeneemt. Daar willen we aan voldoen en daar is het Techniekpact voor. Hierdoor hebben we al mooie resultaten geboekt, maar we zijn er nog niet. Overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen moeten zich onverminderd blijven inspannen zodat een bedrijf als DEMCON voldoende personeel kan vinden en het mondiaal de kansen kan blijven benutten."

DEMCON

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten