arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Bredenoord introduceert de Big Battery Box

12 maart 2018
Big Battery Box

Bredenoord introduceert de Big Battery Box. Dit is een toonaangevende stap in de ontwikkeling van mobiele opslag voor grotere vermogens. Na de ESaver en de Smart Power Bank komt Bredenoord nu met een schakelbare, verplaatsbare container met 600 kWh vermogen die voor meerdere toepassingen inzetbaar is.

De Big Battery Box wordt in mei 2018 officieel gelanceerd. De installatie is makkelijk verplaatsbaar en kan dus snel, flexibel en op wisselende, ook afgelegen plekken ingezet worden. Dat is vandaag de dag nog niet voorhanden op de markt. De Big Battery Box kan in een uur opladen en ontladen en geeft stroom zonder enig geluid, en zonder schadelijke uitstoot. De basisopbouw maakt hem geschikt voor verschillende toepassingen en is in verschillende configuraties te gebruiken. Bezoek ons op de Energy Storage beurs en krijg meer informatie over de Big Battery Box, de ESaver en onze Smart Power Bank.

Proven technology 

Hybride oplossingen die gebruik maken van energie-opslag zijn onderdeel van de Clear Concept-duurzaamheidsstrategie van Bredenoord. Zo’n acht jaar geleden besloot het Apeldoornse bedrijf om in dat kader te onderzoeken of zonne-energie de diesel in aggregaten kan vervangen. Dat leidde in 2012 tot de hybride ESaver: een accu gekoppeld aan een regulier aggregaat van 15, 35 of 50 kVA. Manager New Business Margien Storm van Leeuwen: "Toen we de hybride combinatie van zon, accu en aggregaat eenmaal hadden gemaakt, bleek de accu ook zonder zon de aggregaten enorm te verduurzamen. Daarmee werk je niet alleen aan een schonere toekomst, maar kun je ook je huidige techniek langer op een verantwoorde, zuinige manier gebruiken." In de praktijk zijn hiermee brandstofbesparingen tot wel 95% gemeten. Van alle ESavers zijn met online monitoring data gelogd en daaruit blijkt dat alle klanten samen in 5 jaar tijd een half miljoen liter diesel, en daardoor 2 miljoen kilo CO2-uitstoot, bespaard hebben. Gemiddeld een besparing van 70%.

Doorontwikkeling

De data en praktijkervaringen van de ESaver leidden in 2016 tot de Smart Power Bank van 58 kWh. Meerwaarde hiervan is dat deze behalve op aggregaten ook aangesloten kan worden op het vaste net, en hernieuwbare bronnen als zon en wind. De Smart Power Bank staat bijvoorbeeld al op verschillende plaatsen in Afrika in combinatie met een off-grid solar plant. Ook wordt hij ingezet op bouwplaatsen, op dezelfde manier als de ESaver, in een smart grid of in combinatie met al bestaande zonnepanelen zoals op de duurzame bouwplaats. "We zijn ervan overtuigd dat energieflexibilisering, en dus de techniek van opslag en –teruggave, essentieel is in en na de energietransitie,” zegt Storm van Leeuwen. “Het was dus ook niet meer dan logisch om na de ESaver en de Smart Power Bank de stap te zetten naar grotere vermogens tot en met 1250 kWh. Zoals altijd ontwikkeld samen met partners, in dit geval QINOUS. Deze zomer zullen de Big Battery Boxes worden uitgetest en ingezet bij uiteenlopende klanten, om optimaal aan te sluiten bij de praktijksituatie in verschillende toepassingen en markten. Mobiele-energieopslag is dé vernieuwende stroomoplossing van nu, omdat het economisch rendement combineert met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten