arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

De Egg Inspector met kunstmatige intelligentie

5 september 2019
Egg Inspector

Niet ieder eitje is hetzelfde en ook de verwachtingen van de consument verschillen sterk. Zo vindt de ene consument een veertje op een ei acceptabel, terwijl zijn buurman dit wellicht afkeurt. Ook zijn er duidelijke culturele verschillen. Zo worden in Amerika en Japan alle eieren gewassen. Het kleinste stofdeeltje is in die landen al een reden om een ei te verwijderen. Dat is duidelijk anders in West-Europa, waar een ei als natuurlijk product wordt beschouwd. Een klein vlekje of een veertje wordt hier niet gezien als een probleem. Daarom was er behoefte aan een systeem dat de eieren op een objectieve en betrouwbare manier beoordeelt en de goede eieren onderscheidt van de slechte eieren. De oplossing van Moba werd de Egg Inspector met kunstmatige intelligentie.

Het vinden van vuile en lekkende eieren in een eiersorteermachine - die honderdduizenden eieren op een dag verwerkt - is een moeizaam en nauwkeurig proces, en onmogelijk voor het menselijk oog om te doen. Ook omdat er op bruine eieren pigmentvlekken voorkomen, die sterk lijken op vuil en daarom moeilijk te onderscheiden zijn.

Egg Inspector

Moba’s oplossing voor het vinden van vuile en lekkende eieren is de Egg Inspector, een geavanceerd computerprogramma dat met behulp van camera's, speciale LED-belichting en kunstmatige intelligentie de slechte eieren eruit haalt. Hoe werkt het? Een panel van experts, met jarenlange ervaring in de eierindustrie, heeft duizenden afbeeldingen van goede en imperfecte eieren gecategoriseerd. De kunstmatige intelligentie software gebruikt deze informatie als trainingssets. Het systeem bepaalt niet alleen of een ei vuil is, maar ook de mate van vervuiling kan worden vastgesteld. Verschillende soorten vervuilingen hebben namelijk een ander prioriteitsniveau. Met een schuifregelaar kan de operator de gevoeligheid instellen zodat grotere imperfecties altijd worden verwijderd, maar de klant kan ook instellen dat eieren met een kleinere vervuiling en/of vlekken wel worden geaccepteerd. Zo bepaalt de klant welke kwaliteit acceptabel is en, dankzij de flexibiliteit van het systeem, is dat gemakkelijk aan te passen aan de wensen van de consument.

Samenwerking

Om kunstmatige intelligentie optimaal in te zetten is Moba een samenwerkingsverband aangegaan met IHFood. De reden achter deze samenwerking is om te profiteren van de gespecialiseerde kennis die dit Deense bedrijf heeft opgedaan met de inspectie van organische materialen en producten. Het verzamelen van meetgegevens uit de Moba machines geeft mogelijkheden om systemen nog verder te perfectioneren en aan te laten sluiten bij individuele klantwensen. Dit, tezamen met de ervaring van IHFood in andere voedselsegmenten, zal Moba helpen de volgende stap te zetten met de kunstmatige intelligentie software.

Vandaag de dag, worden er wereldwijd ongeveer 700 miljoen eieren per dag geïnspecteerd door de Egg Inspector. Hoewel het systeem jaren geleden is ontwikkeld, is ondertussen de derde versie op de markt. Een voorbeeld van hoe Moba en IHFood continu naar verbetering zoeken.

Moba is de toonaangevende producent van machines en robotica voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren. Sinds de oprichting in 1947 is Moba uitgegroeid tot de wereldleider in de eierindustrie met een team van 800 toegewijde medewerkers wereldwijd. Het is Moba’s missie om klanten te ondersteunen bij het continu verbeteren van hun bedrijf door middel van de beste oplossingen, de laatste hightech uitvindingen en het uitgebreide Servicenetwerk.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten