arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

"De mens in de techniek vind ik heel gaaf, dus ik ben dol op innovatieve processen"

20 juli 2018
Martijn Janssen

Maandagmorgen met mki

Hoe ziet de agenda van een ondernemer in de middelgrote en kleine industrie (mki) eruit? Met welke innovaties is het bedrijf bezig? Welke ambities zijn er voor de toekomst? Waar dromen zij van en welke uitdagingen komen hierbij op hun pad? In deze editie spreken we Martijn Janssen, Manager R&D en engineering bij Pas Reform. De naam van dit bedrijf doet niets vermoeden, maar Pas Reform heeft verstand van kuikens. En niet zo’n beetje ook.

Het begint met een ei, het eindigt met een kuiken. Bij alle processen die het ei moet doormaken om een kuikentje ter wereld te brengen, is Pas Reform betrokken. Pas Reform is het enige bedrijf in Nederland dat álle machinerie en services, die hoort bij het uitbroeden van een ei, wereldwijd levert aan de broederij. "Wij nemen de functie van de hen over, die dergelijke grote aantallen eieren nooit zelf kunnen uitbroeden. Dan gaat het om industriële broedmachines, broederij automatiseringssystemen, klimaatbeheersingsapparatuur en managementsoftware", vertelt Martijn Janssen.

Wat is de missie van Pas Reform?

"Als leverancier van geïntegreerde broederijoplossingen voor 'de beste en meeste kuikens' zorgen. Daarom verrichten we onderzoek naar de invloed van het klimaat, in de broedmachines, op de embryonale ontwikkeling van het kuiken. Deze specialistische kennis wordt gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve producten en diensten, en voor het trainen en begeleiden van broedmeesters."

Gebouw Pas Reform
Gebouw Pas Reform

Hoe ziet jouw agenda van maandagmorgen eruit?

"Ik begin iedere week om 8 uur aan de tafel met de productteams. Daar bespreken we de planning en andere actuele zaken. Daarna volgt een MT meeting, projectvoortgangsoverleg en één of twee bilaterale overleggen. Ik vind het heel belangrijk in gesprek te blijven met mijn collega’s."

Jouw grootste uitdaging?

"De mens in de techniek vind ik heel gaaf, dus ik ben dol op innovatieve processen. De grootste uitdaging daarbij is zorgen dat je met iedereen dezelfde kant opgaat. In het begin van een proces moet je mensen niet beperken in hun creatieve denken, maar daarna moeten alle ideeën wel weer bij elkaar komen tot een realiseerbaar doel. We zijn natuurlijk een commercieel bedrijf, dat ook aan tijd gebonden is."

Werkzaamheden Pas Reform

Op welke innovatieve ontwikkeling ben je trots?

"Op onze SmartStart ‘early feeding’ oplossing, waarmee kuikens direct na uitkomst in de broedmachine voer, water en licht krijgen. Wij hebben dit systeem samen met onder andere Philips ontwikkeld. Vroege voeding is veel diervriendelijker en het heeft positieve effecten op de weerbaarheid van het kuiken in zijn latere leven. Het systeem is pas gelanceerd op een internationale vakbeurs en gaat binnenkort gebruikt worden."

"HVAC-engineers mogen zich vandaag bij mij melden en hebben (indien geschikt) morgen een baan!"

Smart Counting

Wat is je grootste persoonlijke succes?

"Ik ben pas een jaar bij Pas Reform en ik ben blij dat ik het vertrouwen van het team heb gekregen. Wij zitten midden in een aantal veranderprocessen en ik zorg ervoor dat we iedereen daarin meenemen. Dat gaat door samenwerking met de mensen heel erg goed."

Welke afspraak staat er niet in je agenda die jij wel heel graag wil hebben?

"Ik zou weleens met de minister van Onderwijs over de aanwas van technisch personeel willen spreken. Toen de ICT-sector begon te groeien, konden jongeren enorme salarissen krijgen en hun sollicatiegesprek vond plaats in de auto showroom. Dat is de mokerslag geweest voor de aanwas in de technische beroepen. Het is blijkbaar minder uitdagend om in de installatietechniek of als werktuigbouwkundige te werken. Terwijl iedereen dagelijks met dit vakgebied in aanraking komt. Wij moeten nu personeel in het buitenland werven en dat gaat goed, maar HVAC-electrical en -mechanical engineers mogen zich vandaag bij mij melden en hebben (indien geschikt) morgen een baan!"

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten