arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

De Nederlandse maakindustrie gaat circulair aan de slag

Nieuws
13 december 2019

Dinsdag 10 december vond het symposium ‘De industrie maakt het circulair!’ plaats. Zo’n 150 deelnemers vonden hun weg naar het door de FME en Koninklijke Metaalunie georganiseerde evenement. Het doel? Bedrijven te inspireren en op weg te helpen, want circulair ondernemen is nodig voor een toekomstbestendige sector. Fried Kaanen, voorzitter Metaalunie en voorzitter Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: “We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan het opzetten van de organisatie en concretiseren van de ambitieuze plannen, de eerste projecten lopen inmiddels en dat stemt tevreden.” Karsten Klein, directeur beleid bij FME: “We zijn positief over de meerjarige programmatische aanpak, maar nog niet over de middelen die de overheid inzet voor de uitvoering.”

FME en Koninklijke Metaalunie nemen het voortouw in het uitvoeringsprogramma voor de maakindustrie, de uitwerking van het Grondstoffenakkoord. Hiervoor werken ze de komende vier jaar nauw samen met Rijksoverheid, provincies en kennisinstellingen. FME en Koninklijke Metaalunie verliezen hierbij de belangen van bedrijven niet uit het oog: “Belangrijk aandachtspunt blijft een consistent beleid van de overheid en de beschikbaarheid van financiële middelen om innovaties te ontwikkelen," aldus Karsten Klein.

Veel kansen voor nieuwe verdienmodellen

Er liggen veel kansen voor nieuwe activiteiten en verdienmodellen, maar veel bedrijven in de sector moeten nog aan de slag. Tijdens het symposium waren voorlopers, kansen en nieuwe ideeën te vinden die de deelnemende ondernemers aanmoedigden te gaan ontdekken welke stappen naar een circulair businessmodel zij vandaag al kunnen zetten. Zo vertelden de FME-lidbedrijven Philips en Vanderlande over hun ervaringen om circulair ondernemen te integreren in bedrijf en keten. Circular Industries liet zien dat verbeterde recyclingtechnologie de afhankelijkheid van import van kritische materialen verkleint. Lidbedrijf Schelde Exotech deelde de ervaring dat refurbishment financieel voordeel oplevert voor zowel klant als ondernemer:

Ook de bedrijven Alkondor, Mitsubishi Elevator en Aebi Schmidt lieten zien succesvol aan de slag te zijn gegaan met nieuwe circulaire businessmodellen.

Meer informatie en inspiratie

Het komend jaar vinden tal van evenementen en projecten plaats die ondernemers in de maakindustrie op weg helpen of ondersteuning bieden aan het realiseren van circulaire ambities. De onlangs door ons gelanceerde website circulairemaakindustrie.nl is het centrale informatieplatform waarop informatie en inspiratie samenkomt en die concrete handvatten biedt.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten