arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

De vijver vergroten, technici behouden en slimmer werken

3 april 2023
Carolien van Blitterswijk

Op dit moment zitten we qua vacatures in de technologische sector op een all-time-high. We zien onze leden alle creativiteit uit de kast trekken om te zorgen dat vacatures worden vervuld. Campagnes, aanbrengbonussen, een startbonus, opleidingstrajecten en de inzet van (uitzend)bureaus. Ondertussen kost werving steeds meer budget en blijven we vissen in diezelfde vijver waardoor we het probleem niet oplossen.

Blog door Carolien van Blitterswijk, programmamanager toekomstbestendig werkgeverschap

In de aanloop naar ons STERK Event op 20 april zou ik je dan ook graag willen wijzen op drie zaken waar je beleid op zou moeten hebben als werkgever in de technologische industrie. En heb je dat beleid nog niet? Dan tref ik en mijn team je graag op ons evenement over 'Talent aantrekken en behouden' in Soesterberg op 20 april.

1. Vergroot de vijver

Jongeren, vrouwen of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, overal zit talent. Het denkbeeld dat je als werkgever iemand kunt verwachten die precies past bij jouw wensen is niet meer reëel. Kijk wat je kunt binnenhalen aan talent en pas daar het werk op aan. Knip functies op in taken en richt je werk zo in dat iedereen, vooral startende werknemers,  eenvoudige handelingen kunnen overpakken.

Denk hierbij ook aan werkuren en roosters aanpassen aan individuele wensen. Zorg ook voor extra begeleiding. Want de onboarding van nieuw personeel en het herinrichten  van processen voor bestaande werknemers zijn voor iedereen uitdagend.

2. Behoud

Houd mensen vast of zorg dat ze in ieder geval behouden blijven voor onze sector. Ik zie technici ook weer vrij snel onze sector uitstromen en dat is enorm zonde. De belangrijkste 2 redenen voor vertrek zijn onvoldoende carrièreperspectief en te weinig invloed op werktijden. Vooral dat eerste punt is onnodig met zoveel vacatures en veranderingen.

Ga daarom het echte gesprek aan over Samenwerken, Talentontwikkeling, Erkenning, Ruimte en Kracht (samen STERK Werkgeverschap). Hier liggen echt kansen, verbeter de dialoog binnen je organisatie en start de verandering vanbinnen uit! 

3. Zorg voor minder banen

De beste oplossing voor langer termijn is echt om kritisch naar banen te kijken, kunnen we ook banen afschaffen? Niet door andere collega’s harder te laten werken maar door het anders in te richten of te automatiseren. Digitalisering is lang nog niet overal doorgedrongen waar het van nut kan zijn en daar liggen dus veel kansen. Wil je hierover meer weten? Kijk dan naar ons Smart Industry programma.

Meer inspiratie of echte voorbeelden nodig?

Kom naar ons STERK Event op 20 april in Soesterberg. In het plenaire deel presenteren we de nieuwste cijfers van TNO over wat mensen werkzaam in onze sector vinden van ons als werkgevers. Verder spreekt Claudia van der Pol, ceo van Apollo Group. Zij heeft een zeer inspirerend verhaal over cultuurverandering en leiderschap in de praktijk. Daarnaast spreekt millenial expert Talitha Muusse over wat jongeren belangrijk vinden. Daarna zijn er in 2 rondes verschillende workshops te volgen waardoor het ook echt concreet wordt. Over vergrijzing, leiderschap, skills of diversiteit. Geef je nu nog op voor 20 april.

Bezoek het STERK Event

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten