arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Duurzame glasbewassing door robots voor RIVM-gebouw

22 januari 2020
RIVM

Op het Utrecht Science Park wordt de nieuwe huisvesting voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gerealiseerd. Het door architectenbureau Claus van Wageningen ontworpen gebouw is een glazen toren van 18 verdiepingen met kantoren en laboratoria. Het gebouw komt aan de Helsinkilaan 1 in Utrecht te staan en is daarmee een landmark aan de A27. De nieuwbouw is gekwalificeerd met het hoogste duurzaamheidsniveau, BREEAM Outstanding. BREEAM is een internationaal meetinstrument voor de duurzaamheid van gebouwen.

De buitenzijde van het gebouw, de gevel en het glazen dak, worden - na oplevering in 2021 - autonoom gereinigd door de KITE Robot van KITE Robotics. De zogenaamde voetprint van deze bewassingsrobot is laag wat bijdraagt aan het behalen van de BREEAM-kwalificaties. BREEAM stelt eisen aan management, gezondheid en comfort, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

"Voor repetitief en relatief gevaarlijk werk zijn robots een gunstig alternatief."

De KITE Robot is ontwikkeld voor glasbewassing en gevelreiniging op hoogte. Het geautomatiseerde systeem reinigt automatisch en zonder menselijk handelen. De robot creëert veiligere omstandigheden en schonere gebouwen. De roterende borstel poetst de ramen en gevels van het RIVM moeiteloos schoon.

KITE Robotics, het bedrijf dat de robots ontwikkeld heeft in samenwerking met de Universiteit Twente, levert de systemen. Stefan Spanjer van KITE Robotics licht toe: "Robotica wordt in veel sectoren al toegepast en je ziet nu ook dat robotica begint door te dringen in de vastgoedmarkt. Voor repetitief en relatief gevaarlijk werk zijn robots een gunstig alternatief. De keuze van het project Nieuwe Huisvesting VWS/RIVM en CBG voor onze technologie is een bevestiging hiervan, waar we blij mee zijn."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten