arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Eerste versie Uniforme Objecten Bibliotheek is live

5 juni 2020
UOB

Maak nu kennis met de UOB, oftewel de Uniforme Objecten Bibliotheek. Kort samengevat; het is de volgende stap in Bim’men. Ieder product en ieder systeem wat door de engineers binnen installatiebedrijven en adviesbureaus in hun modellen wordt gebruikt, zit straks in deze UOB. En op basis van een open standaard, zodat de modellen uitwisselbaar zijn binnen de hele keten en met verschillende softwarepakketten.

Digitaal ontwerpen, bouwen en beheren

Uitdagingen als de energietransitie, snel en duurzaam bouwen, veilige infrastructuur en mobiliteit en een circulaire economie vragen om slimmer digitaal werken en samenwerken. De stap naar echt datagestuurd ontwerpen, bouwen en beheren is cruciaal voor de hele installatiesector; van adviesbureaus en ontwerpers, tot technisch dienstverleners en toeleveranciers. Het nieuwe platform UOB (de open Uniforme Objecten Bibliotheek) brengt nu de standaardisatie die hiervoor nodig is. In iedere schakel van de keten.

Productiviteit omhoog, faalkosten omlaag

Installateurs gaan hard aansturen op deze ontwikkeling, omdat de productiviteit in de sector omhoog moet, en de faalkosten omlaag. Daarnaast moeten gebouwen in de toekomst een digitale tweeling hebben voor eenvoudig beheer en onderhoud. Eindgebruikers en opdrachtgevers willen continu inzicht in de status van hun gebouw. Wet- en regelgeving vereisen inzicht in de prestaties van het gebouw en mogelijke herbruikbaarheid van materialen.

Demo-app beschikbaar vanaf 4 juni

Als fabrikant wil je uiteraard op tijd aansluiten bij deze nieuwe ontwikkelingen. Om de mogelijkheden van het platform te demonstreren is vanaf 4 juni de versie 1.0 van UOB beschikbaar. Hiermee kunnen fabrikanten, installatiebedrijven en softwareleveranciers de belangrijkste functionaliteiten bekijken en testen. Ook kunnen betrokken softwareleveranciers op Revit aan de slag met het ontwikkelen van applicaties voor het gebruik van de UOB in hun specifieke CAD-omgeving. De eerste commerciële Revit plug-in wordt in elk geval begin september geïntroduceerd. Met andere CAD-partijen zullen in de aankomende periode tests worden gedraaid. Vanaf september zal de UOB ook daadwerkelijk worden toegepast in de BIM-projecten.

Hoe werkt de UOB voor fabrikanten?

Als fabrikant ben je dé eigenaar en expert van jouw productdata en die lever je daarom zelf aan. Omdat we in de keten één standaard afspreken, kun je met één set data per product alle mogelijke klanten en gebruikers bedienen. Die data bied je vanuit jouw PIM aan bij de UOB, via 2BA. Zo is er sprake van één bron, één standaard en één loket. Via de UOB ontsluit 2BA jouw data aan allerlei gebruikers in diverse processen. Zo beschikken jouw afnemers in CAD-gebonden processen in één keer over lichte en rijke 3D-objecten van jouw producten altijd actueel. Wil je als organisatie klaarstaan in september voor nieuwe uitdagende projecten in de markt, bekijk dan eens versie 1.0 en check welke van je producten nu al zijn opgenomen in UOB.

Voor de sector, door de sector

De open Uniforme Objecten Bibliotheek is ontwikkeld door de sector en voor de sector. De grote technisch dienstverleners zijn de drijvende kracht achter het platform, samen met Techniek Nederland, FME, Fedet, ETIM-Nederland (via Ketenstandaard) en 2BA. Verschillende toonaangevende fabrikanten hebben zich vanaf het begin aangesloten en de groep die meedoet blijft groeien. 2BA dat nu al de gestandaardiseerde en gevalideerde productdata voor de installatiebranche levert, neemt de exploitatie van de UOB voor haar rekening. De UOB is een versnellingsproject van de DigiDealGO.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten