arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Europa moet les trekken uit IRA

Nieuws
14 april 2023
Zonnepanelen

Door middel van de Inflation Reduction Act (IRA) lokt de Amerikaanse regering ondernemers met miljarden aan cash om de industrie te vergroenen. De IRA - waarmee president Biden omgerekend € 369 miljard in een duurzamere economie pompt - dreigt de Europese en ook zeker de Nederlandse industrie pijn te doen. FME roept het kabinet daarom op om te zoeken naar een gezamenlijke Europese oplossing.

"In de Verenigde Staten werken ze met een belastingverlaging”, zegt Theo Henrar, voorzitter van FME. "Dat gaat veel sneller dan subsidies zoals in Europa, want voor subsidie moet je hele trajecten doorlopen. En elk land mag die subsidie ook nog zelf inrichten, waardoor er een enorm ongelijk speelveld ontstaat. Dit kan de Nederlandse industrie buitengewoon schaden."

Schade aan ecosysteem van bedrijven

De schade die de IRA veroorzaakt beperkt zich volgens Theo Henrar niet alleen tot het mislopen van een deal of investering, maar betreft een heel ’ecosysteem van grote en kleine bedrijven en onderzoek en ontwikkeling’. "Dat zijn investeringen die keihard zijn voor innovatie en ontwikkelen van nieuwe technologieën. Ongeveer 80% van de Nederlandse maakindustrie is midden- en kleinbedrijf en het belang voor de economie en werkgelegenheid is groot. Europa moet snel met een beter, sneller en simpeler antwoord komen, lidstaten moeten inniger samenwerken en de kracht van de interne markt gebruiken."

Superbatterijen

LeydenJar ontwikkelt batterijen met meer energie en een langere levensduur die bovendien schoner en duurzamer geproduceerd worden. Het FME-lidbedrijf begint volgend jaar met de bouw van de eerste fabriek in Nederland. Door de IRA nemen zij zeker in overweging mee om de tweede fabriek in de VS te bouwen. "We hebben drie concurrenten, alle drie Amerikaanse bedrijven, en die krijgen ieder $100 miljoen. Wij maken dus ook gebruik van adviseurs die voor ons bekijken hoe wij aanspraak kunnen maken op IRA-gelden", aldus hoofd business developer Ewout Lubberman bij LeydenJar.

Lees ook:

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten