arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

EUV | De kracht van de keten

8 april 2021
EUV

Hoewel het jammer is dat de Hannover Messe dit jaar enkel digitaal doorgaat, is het uitkijken naar de Smart Industry bijdrage. In dit webinar gaan Peter Wennink (CEO ASML), Dr. Karl Lamprecht (President and CEO ZEISS Group) en Dr. Peter Leibinger (CTO TRUMPF) in gesprek met Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) en host Ineke Dezentjé Hamming-Bleumink (voorzitter FME en Smart Industry) over het gezamenlijke succes van EUV.

Door Susanne van der Velden, Programmamanager Engineering Fabrication Technologies

Als we het over sleuteltechnologieën hebben dan is wat mij betreft EUV een van de meest strategische sleutels die we op technologie gebied in handen hebben. Eentje die Europa een centrale positie geeft in een steeds technischere en digitalere wereld. Het is de techniek die we nodig hebben om betaalbaardere, zuinigere, krachtigere en kleinere chips te produceren. Of we het nu hebben over AI, 5G, Blockchain of IoT, zonder chips zijn we nergens.

Investeren in technologie

Een andere techniek dan EUV is er op dit moment niet, en ASML is het enige bedrijf dat deze techniek heeft vertaald in een werkzaam systeem. Ook kan slechts een klein aantal bedrijven (Samsung en TSMC) deze systemen toepassen in een werkzaam productie proces, om daadwerkelijk de chips te maken die we nodig hebben. 

Zelf doe ik nu al wat jaren onderzoek naar ASML en de ontwikkeling van EUV in het bijzonder. Voor mij zijn er een aantal zaken bijzonder aan deze casus. Allereerst het lef om gedurende meer dan 20 jaar te blijven investeren in een technologie en daar met alles wat je als organisatie hebt voor te blijven vechten, ook als gaandeweg concurrenten het niet meer aandurven.

Maar minstens zo opmerkelijk is de kracht van de Europese ecosystemen die dit mogelijk hebben gemaakt. EUV vind zijn R&D oorsprong in Japan en in de USA en ondanks dat deze landen veel hebben geïnvesteerd in de begin fase hebben zij uiteindelijk niet het uithoudingsvermogen gehad om EUV naar de markt te brengen. Terwijl de Europese netwerken met elkaar zijn blijven puzzelen om het voor elkaar te krijgen.  

Vertrouwen

Wat mij betreft zit de kern van het succes in het lef van ASML om open en kwetsbaar samen te werken met haar partners. Dit betreft zowel klanten als leveranciers en R&D partners. Accepteren dat je enkel met elkaar in staat bent om zulke moeilijke dingen te maken en obstakels te overwinnen. Maar ook bij problemen niet op zoek gaan naar een schuldige maar een oplossing. Waarbij alles op alles wordt gezet om een zo goed mogelijk werkende oplossing voor je klant te bieden, niet alleen nu maar voor de lange termijn. Dit kun je alleen realiseren wanneer je samen om leert gaan met de onzekerheden die je onderweg tegen komt door elkaar te vertrouwen maar ook elkaar scherp te bevragen en uit te dagen. 

Ik ben dus erg benieuwd wat de hoofdrolspelers hier zelf over te zeggen hebben. Jij ook? Schrijf je in en luister mee op 14 april van 13:00 tot 14:00!

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten