arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Exoskelet biedt ondersteuning bij zwaar werk

25 november 2020
Skelex

De ontwikkelingen van exoskeletten gaan snel. Steeds meer bedrijven kijken of (werk)handelingen die een verhoogd risico op gezondheidsschade hebben, minder belastend worden als deze hulpmiddelen worden ingezet. Maar wat kun je nu precies met een exoskelet? Hoe zet je dit hulpmiddel in zodat medewerkers hun werkzaamheden gezonder en veiliger kunnen uitvoeren?

Er zijn vele voorbeelden te noemen van werken in zware beroepen als bouw, zorg, defensie of auto-industrie. Vaak moeten mensen vaak dan zwaar en hoog tillen, regelmatig met zware machines schuur- of boorwerk verrichten, of in een verloskundepraktijk langdurig echoapparatuur vasthouden of fixeren. Bij dit soort werkzaamheden bestaat een reële kans bestaat dat je vroeg of laat aanloopt tegen blessures, structurele vermoeidheid van schouders en rug of skeletproblemen.

Skelex bouwt exoskeletten die mensen ondersteuning bieden. Deze zijn speciaal ontworpen om het bovenlichaam te ondersteunen, zodat mensen langer, veiliger en gezonder kunnen werken. Ook ondersteunt dit exoskelet de bovenarmen bij repetitieve handelingen vanaf borsthoogte en hoger.

Minder vermoeidheidsklachten

Met name op het gebied van vermoeidheidsklachten is de meeste winst te verwachten: 79% minder klachten van vermoeidheid, maar ook 36% minder spieractiviteit tijdens schuren en 21% minder spieractiviteit tijdens langdurig optillen boormachine dragen bij aan vermindering van blessures en uitval van personeel.

Zo’n exoskelet wordt steeds vaker gebruikt ter ondersteuning op de werkvloer om te voorkomen dat er uitval is van de steeds ouder wordende beroepsbevolking. Deze mensen moeten langer werken, ook in werk dat fysiek heel zwaar is. Daardoor hebben ze snel meer last van skelet- en spierproblemen.

Skelet werkt met veren

De exoskeletten die Skelex bouwt, werkt met twee veren die zich aanspannen als je je armen naar beneden laat zakken. Als je vervolgens met je armen omhoog gaat, ondersteunt de veer je beweging. Zo kun je dus veel lang boven je hoofd werken, of het nu om statische of repetitieve werkzaamheden gaat. Dit is een uitkomst voor bedrijven en medewerkers. “Als je een zieke medewerker hebt, kost dat als bedrijf een hoop geld en voor de medewerker veel ellende”, vertelt Skelex European Sales Manager Ivar de Wit. "Dat kan je voorkomen met het exoskelet."

Het is dus niet de bedoeling dat de bedrijven hierdoor minder mensen aannemen, omdat een medewerker met pak meer kracht heeft. "Meestal kijkt de arbo- of bedrijfsarts mee, en dat werkt in zo’n geval goed."

“We zijn trots dat we met dit ontwerp de resultaten zien dat mensen langer goed en in goede gezondheid door kunnen werken, dat is voor iedereen winst"

Exoskeletten voor verschillende beroepsgroepen

Skelex focust zich eerst op de (scheeps)bouw, de constructie en de vliegtuig- en auto-industrie. De medewerkers moeten daar vaak repetitief en zwaar werk doen, dat makkelijker wordt met een exoskelet. Maar ook andere beroepsgroepen kunnen in de toekomst profijt hebben van zo'n pak. "In de zorg kan een echograaf, die vaak urenlang een echo-apparaat vast moet houden, hier baat bij hebben." Ook op IC’s en in operatiekamers is ontlasting van het bovenlichaam een uitkomst. 

Ook in de agri-sector is er een grote groep die regelmatig urenlang boven de eigen macht werkt, zoals bij tomatentelers. Maar voor Skelex een nieuwe markt opgaat, kijkt het bedrijf of er aanpassingen nodig zijn. "In de zorg wil je bijvoorbeeld een makkelijk te ontsmetten versie, die misschien ook in het wit moet komen, om bij de uniformen te passen."

 

Skelex

Amerikaanse luchtmacht

Deze flexibiliteit is het unieke aan Skelex, in vergelijking met andere bedrijven die exoskeletten bouwen. "Wij kunnen alle aanpassingen maken die mensen willen, om zo precies aan de wensen te voldoen. We zijn daarmee ook echt een ontwikkelingsbedrijf." De aanpak heeft succes; de Amerikaanse Luchtmacht koos bijvoorbeeld al voor Skelex. "Dat maakt het zakendoen ook makkelijk; als het leger daar voor je instaat, hoef je jezelf iets minder fanatiek te bewijzen." Met een gezonde ambitie voor de toekomst om door te groeien naar de nummer 1 exoskelletenleverancier.

Advies voor andere bedrijven

Hoewel Skelex in een niche zit, denkt De Wit toch dat andere ondernemers van hem kunnen leren. De bouw is bijvoorbeeld best conservatief. Maar door samen te werken met een leverancier van stukadoorsmaterialen, kunnen wij mensen overtuigen om ons skelet te proberen. Dat is volgens mij het geheim van succes: zorg dat je vertrouwde bedrijven om je heen verzamelt."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten