arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME-expert Jolanda Nieberg over competentie- management

6 november 2019
Jolanda Nieberg

"Competentiemanagement is belangrijk voor bedrijven in transitie"

De circulaire economie, robotisering, slim datagebruik: de razendsnel veranderende wereld vraagt veel van bedrijven. Welke competenties zijn noodzakelijk voor alle veranderingen? Hoe realiseer je dat medewerkers die bezitten? Jolanda Nieberg, Teamleider en Senior Consultent bij FME Advies, helpt bedrijven daarbij door middel van competentiemanagement.

Competentiemanagement lijkt steeds belangrijker te worden. Hoe komt dat?

“De wereld verandert razendsnel. Hierdoor zitten veel bedrijven in een transitie. Ze moeten bewegen, groeien. Bij veel directeuren en HR-managers roept dat vragen op. Hoe geef je inhoud aan de  nieuwe koers en structuur? Hoe zorg je ervoor dat je MT-leden meekrijgt? Welk gedrag heb je nodig binnen jouw organisatie? Welke competenties horen daarbij? Competentiemanagement kan hierbij helpen.”

Hoe kan FME helpen met de invulling van competentiemanagement?

“We bieden verschillende services aan op het gebied van competentiemanagement. Zo kun je de workshop ‘In 10 stappen naar resultaatgericht competentiemanagement’ volgen. Tijdens deze workshop bespreken we tien belangrijke stappen om competentiemanagement in te voeren. Per stap staan we stil bij de belangrijkste aandachtspunten. Je krijgt zicht op de aard en omvang van te nemen acties. Ook bieden we trajecten op maat. Die gaan verder dan de workshop. We bespreken de strategische koers, welke kerncompetenties daarbij horen en hoe laat je die laat landen binnen je organisatie.”

Wat kan ik mij voorstellen bij zo’n maattraject?

“Het woord zegt het al: het is een traject op maat en verschilt dus per bedrijf. Een voorbeeld: we deden een maattraject bij FME-lidbedrijf Houdijk, specialist in de ontwikkeling en productie van systemen voor het sorteren en rangeren van koekjes en biscuits. In vijf jaar tijd groeide het bedrijf van tachtig naar tweehonderd medewerkers. Die snelle groei vroeg om extra aandacht voor de individuele ontwikkeling van medewerkers. Vooral op het gebied van de ‘soft skills’. Daar hielpen we het bedrijf bij.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten