arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME: groeibrief stelt juiste prioriteiten, nu de uitwerking

Nieuws
13 december 2019

Vandaag heeft het kabinet de zogenaamde ‘groeibrief’ gepubliceerd. FME steunt de ambitie van het kabinet om het verdienvermogen van Nederland op lange termijn te versterken. Daarvoor moeten we nú gaan investeren in innovatie en onderwijs. FME roept het kabinet op nu ook haast te maken met de vormgeving van het investeringsfonds, zodat deze volgend jaar van start kan.

Positie als innovatieland onder druk

Nederland doet het goed als innovatieland, maar deze positie staat momenteel onder druk. Andere landen zitten niet stil en investeren via strategische meerjarenplannen in sleuteltechnologieën. Om ons verdienvermogen op lange termijn zeker te stellen, moeten we nu werk maken van de versterking van onze economie. FME heeft het kabinet daarom eerder opgeroepen om te een versterkingsagenda te komen.

Lees de groeibrief

Kom met investeringsoffensief

Het kabinet maakt een goede analyse van de noodzaak voor economische en productiviteitsgroei om onze voorzieningen - zoals zorg in de toekomst - te kunnen blijven betalen. Zonder investeringen in kennis, innovatie en onderwijs lukt dat niet. FME pleit ervoor om nu ook met het noodzakelijke investeringsoffensief te komen, zodat Nederland mee kan blijven spelen in belangrijke ontwikkelingen als digitalisering, AI en Smart Industry. Investeringen in sleuteltechnologieën zijn niet alleen van belang voor ons verdienvermogen, maar ook voor de transitieopgaven en het oplossen van maatschappelijke uitdagingen in de zorg, klimaat en voedselvoorziening.

FME is blij dat het kabinet ook stevig wil inzetten op de drijvende kracht van verdienvermogen, ons human capital. Met een ambitieuze agenda voor vernieuwing van ons onderwijs en leven lang leren als het nieuwe normaal moeten we de komende jaren grote slagen gaan maken.

Kom met uitwerking groeifonds

FME roept het kabinet op nu meteen door te pakken en zo snel mogelijk met de uitwerking van het groeifonds te komen. Doel moet zijn het fonds al volgend jaar up and running te hebben. Er is geen tijd te verliezen, we moeten de komende jaren een enorme vernieuwingsslag gaan maken waar onze economie van de toekomst op kan bouwen.

Lees ook onze persreactie op de groeibrief

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten