arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME Jaarplan 2023: pal voor, achter en naast de Nederlandse industrie

20 december 2022
Theo Henrar

De technologische industrie levert een belangrijke bijdrage aan grote maatschappelijke trends, zoals in de voedselproductie, zorg en energietransitie. Ondanks deze kansen om met mooie nuttige technologie hier een bijdrage aan te leveren, is het zo dat de technologische industrie de afgelopen jaren ook de nodige uitdagingen kende. In het Jaarplan 2023 staan we stil bij crises waar we onze leden in kunnen ondersteunen en kansen om Nederland welvarender te maken met technologie.

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Corona heeft diepe sporen bij onze sector achter gelaten. Onze bedrijven kregen te maken met ziekteverzuim, vraaguitval, logistieke- en bevoorradingsproblemen, teruglopende omzet en dalende winsten. Toen de covid-19 storm een beetje ging liggen, viel Poetin Oekraïne binnen en stonden we weer op onze grondvesten te schudden. Toeleveringsproblemen teisteren de hele industriële waardeketen, levertijden zijn veel langer waardoor sommigen de productie moesten terugschroeven. Om over de gevolgen van de energieprijzen nog maar te zwijgen.

FME doet er alles aan om er voor lidbedrijven te zijn - bijvoorbeeld door bij het kabinet te blijven hameren op de noodzaak voor een goede regeling om de torenhoge energiekosten te compenseren. De landen om ons heen steunen de industrie ruimhartig. Onze bedrijven moeten zich in de Europese boksring staande kunnen houden. En dat kan natuurlijk niet met één hand op de rug.  

De kracht van de sector

Juist in tijden van crisis is samenwerking cruciaal. De Nederlandse technologische industrie is een ecosysteem. Het eindproduct van bedrijf één, heeft vele eindproducten van andere bedrijven nodig. Allemaal werken we samen in datzelfde systeem, dat is de kracht van onze sector.  

Samenwerking is ook cruciaal tussen de sociale partners. De sterk verbeterde verhoudingen met de vakbonden hebben geresulteerd in een snel cao-akkoord, voor het eerst sinds jaren zonder stakingen. Rollend over straat gaan is, zeker in deze tijden, geen optie meer. Onze sector, onze economie, is gebaat bij samenwerken. We moeten sámen, FME, vakbonden en FME-leden met hun mooie bedrijven pal voor, achter en naast de Nederlandse industrie staan. Daar gaan we voor in 2023.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten