arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME positief over oproep Kamer tot betrokkenheid Nederlandse industrie binnen aanbesteding onderzeeboten

24 november 2022
onderzeeboot

Op 22 november heeft de Tweede Kamer met een grote Kamermeerderheid ingestemd met een motie die nogmaals oproept om de betrokkenheid van de Nederlandse maritieme- en defensie-industrie beter te borgen in het gunningsproces van de nieuwe onderzeeboten.

FME is positief over de blijvende betrokkenheid van de Tweede Kamer op het onderzeebootdossier. Door de aandacht voor een vroege inzet van de Nederlandse industrie, hopen we dat de unieke kennis en kunde van de industrie op het gebied van de hoogwaardige onderzeeboottechnologie in Nederland behouden kan blijven.

 Specifiek vraagt de Kamer om naast de al gevraagde aanbestedingscriteria stevige industriĆ«le samenwerkingsovereenkomsten af te sluiten op het gebied van hoogtechnologische onderdelen. Hiermee wordt de Nederlandse industrie beter betrokken bij de ontwikkeling, bouw en instandhouding. Ook vraagt de Kamer om de inhoud van de afspraken mee te wegen in het uiteindelijke besluit over de aan te schaffen onderzeeboot.

 Op korte termijn zal de staatssecretaris aan de Tweede Kamer laten weten hoe hij deze motie uit gaat voeren en hoe hij de samenwerkingsovereenkomsten meeweegt in het uiteindelijke besluit dat eind 2023 verwacht wordt.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten