arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME-reactie op verkiezing Biden als president van de VS

7 november 2020
Joe Biden

Het is positief nieuws voor de Nederlandse technologische industrie dat Joe Biden zojuist tot winnaar van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is uitgeroepen.

Hoewel FME geen enorme koersverandering verwacht - zeker niet wanneer Biden geen meerderheid in de Senaat heeft die hem in staat stelt zijn eigen beleid te voeren - is het duidelijk dat de democraat meer dan zijn republikeinse tegenstander Donald Trump inzet op multilaterale samenwerking en handel.

Internationale handel en samenwerking onder druk

In de vier jaar onder president Trump zijn internationale handel en samenwerking steeds meer onder druk komen te staan. Amerikaanse importheffingen op onder andere staal hebben de Nederlandse industrie hard geraakt. Het America First’ adagium van president Trump stelde dat Amerika zichzelf economisch moet beschermen ten koste van andere landen, terwijl Joe Biden zich beter lijkt te realiseren dat uiteindelijk iedereen profiteert van vrijhandel.

Veranderende geopolitieke verhoudingen

Toch moeten we ook niet naïef zijn; de veranderende geopolitieke verhoudingen van de afgelopen twintig jaar zijn groter dan één presidentsverkiezing in één land. Als Nederland en als Europa zullen we zelf er alles aan moeten doen om te zorgen dat wij de meest innovatieve en concurrerende economie ter wereld hebben.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten