arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME zet in op vergemakkelijken export machinebouw en elektrische apparatuur naar VS

24 januari 2024
Machinerichtlijn

Op dinsdag 30 januari vindt de vijfde EU-VS Trade and Technology Council (TTC) plaats. Dit is een forum om de samenwerking te versterken rond handel en technologie. FME pleit ervoor dat de EU en de VS hierin tot een Mutual Recognition Agreement on Conformity Assessment (MRA) komen, waarbij ten minste machinebouw en elektrische appratuur in de reikwijdte vallen. Voor FME-leden kan dit namelijk voor miljarden aan exportkansen opleveren, blijkt uit een analyse die FME laat uitvoeren door het European Centre for International Political Economy (ECIPE).

Wegnemen technische handelsbelemmering

De VS is de op-één-na belangrijkste exportbestemming voor FME-leden. Momenteel is er voor exporteurs van machines en elektrische apparaten echter sprake van een significante technische handelsbelemmering. Slechts een handjevol Europese conformiteitsbeoordelingsinstanties is nu namelijk bevoegd om producten voor export naar de VS te certificeren waarbij certificering door derden vereist is. Dit zorgt voor hoge administratieve lasten en lange wachttijden. Soms duurt het zelfs meer dan 9 maanden om een product te laten certificeren voor de Amerikaanse markt.

FME zet in op MRA

Zoals FME al bepleitte in de beleidsagenda 'Europa in de Wereld', zouden de EU en de VS daarom tot een MRA moeten komen. Dit zijn akkoorden waarbij partijen afspraken vastleggen over de wederzijdse erkenning van elkaars certificeringen. Met deze MRA zouden meer Europese conformiteitsbeoordelingsinstanties in aanmerking komen om producten te certificeren voor de Amerikaanse markt, en vice versa. Exporteurs profiteren hiermee van kortere wachttijden en lagere administratieve lasten. In Orgalim-verband zet FME in op een MRA waarbij ten minste machinebouw en elektrische apparatuur binnen het toepassingsbereik vallen. Dit is van belang omdat certificering van derden vaak vereist is bij de export van machines en elektrische apparaten naar de VS en certificering van derden door nieuwe Europese wetten vaker verplicht zal zijn.

Extra exportkansen

FME laat samen met een aantal Orgalim-leden door de denktank ECIPE een studie uitvoeren naar de specifieke voordelen van deze MRA. Hoewel de studie eind februari definitief is, is de economische analyse al uitgevoerd en blijkt dat een MRA tot 42,2 miljard dollar aan extra exportkansen op kan leveren voor de EU. Ook kan een MRA bijdragen aan de afbouw van een toenemende afhankelijkheid ten opzichte van China en het verlagen van de kosten van klimaatbeleid.

Akkoord nodig

De EU en de VS zouden om bovenstaande redenen op 30 januari tot een akkoord moeten komen.
FME hoopt dat de EU en de VS uitspreken tot een dergelijke MRA te willen komen en dat er bij de zesde TTC in juni een definitief akkoord volgt.

Lees hier de ECIPE analyse over marktkansen in de VS

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten