arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

GRIDSTOR test conformiteitsverklaring voor Big Battery Box

14 maart 2019
Bredenoord

De mobiele energieopslag-specialist Bredenoord ontving als eerste bedrijf ter wereld een GRIDSTOR test conformiteitsverklaring van DNV GL voor het energie-opslagsysteem Big Battery Box. Deze verklaring werd gepresenteerd op de European Energy Storage tentoonstelling in Düsseldorf.

Bredenoord’s Big Battery Box is een draagbare container waarin energie kan worden opgeslagen. Hij werd getest door het Flex Power Grid Laboratory op het Energy Headquarters van DNV GL in Arnhem, Nederland.

Grondig testprogramma

Het 600kW container-batterijsysteem werd onderworpen aan een grondig testprogramma van twee weken, ontleend aan GRIDSTOR, een aanbevolen praktijk voor veiligheid, werking en prestaties van net-gekoppelde energie-opslagsystemen. Het kader werd opgesteld door een internationaal consortium van belanghebbenden uit de industriewereld en biedt globale richtlijnen om de veiligheid, de bediening en de prestatie van energie-opslagmiddelen te verifiëren.

Jaap Fluit, CEO van Bredenoord, verklaarde: "Gestandaardiseerde testen van energieopslag zijn een essentiële stap in de ontwikkeling van een veilige en betrouwbare net-gekoppelde energie-opslagmarkt. Bredenoord was zeer verheugd over de samenwerking met het ervaren team van DNV GL. Het bereiken van deze uniformiteitsverklaring onderstreept onze focus en toewijding om onze klanten het hoogst mogelijke betrouwbaarheidsniveau van mobiele energie te bieden."

Doelstellingen van testprocedure

De doelstellingen van deze testprocedure waren tweeledig. Ten eerste moest de prestatie van de batterij in overeenstemming zijn met het bewezen GRIDSTOR-proces, inclusief vermogens- en energiecapaciteit, een stabiele inhoud en efficiëntie. Ten tweede werd de batterij onder ongunstige omstandigheden getest, zoals met een eenzijdige en niet-lineaire belasting. De unieke omgeving van het FLex Power Grid Lab van DNV GL maakte het mogelijk om de vermogenselektronica onder gecontroleerde omstandigheden te testen, waarbij abnormale, maar realistische net-situaties werden nagebootst.

De test en combinatie met de best practice van GRIDSTOR zorgen ervoor dat leveranciers van energieopslag de verwachte operationele condities en belasting bij hun klanten op locatie kunnen testen. Dit zou onder andere omstandigheden moeilijk te voorspellen zijn. Dit is vooral belangrijk voor oplossingen voor mobiele opslag zoals Bredenoord´s Big Battery Box, die in een reeks van condities een grote veelzijdigheid en beschikbaarheid moet aantonen.

Prajeev Rasiah, Executive Vice President, Noord-Europa, Midden-Oosten en Afrika, DNV GL - Energy: "Het gebruik van net-gekoppelde energie-opslagsystemen creëert uitdagingen voor zowel gebruikers als fabrikanten. Zonder duidelijke verwachtingen en standaardisatie is het moeilijk om te bewijzen dat een systeem correct en veilig werkt. Afgezien van het testen van de standaardmogelijkheden van een opslagsysteem kan het systeem een negatief effect hebben op het net en vice versa. Het DNV GL Power Grid Lab in combinatie met onze meest beproefde richtlijnen voor de industrie maakt het mogelijk dat we de norm kunnen bepalen voor het testen van energieopslagprestaties."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten